17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialJacques Verges, avocatul naziştilor şi marxiştilor, a murit

Jacques Verges, avocatul naziştilor şi marxiştilor, a murit

Francezul Jacques Verges, supranumit “Avocatul Terorii”, a încetat din viaţă la în vârstă de 88 de ani, în urma unui atac de cord, transmite Daily Mail.

Avocatul a murit joi, în locuinţa sa din Paris, potrivit editorului său, Pierre-Guillaume de Roux.

Avocatul a devenit cunoscut la nivel mondial datorită listei sale de clienţi, pe care a ţinut să îi reprezinte în instanţă de-a lungul anilor. Printre aceştia se află un fost şef al serviciului de securitate nazist Gestapo, precum şi militantul marxist Carlos Şacalul, condamnat la închisoare pe viaţă pentru o serie de atacuri teroriste.

Jurnaliştii de la Daily Mail scriu că Jacques Verges şi-a construit cariera în jurul abilităţii sale de a apăra oameni pe care majoritatea avocaţilor i-ar fi evitat cu orice preţ.

În anii 1960, Verges i-a apărat pe algerieni care luptau pentru independenţă, într-un moment în care sfârşirea dominaţiei franceze în Africa de Nord a fost vehement contestată de societatea franceză.

În timp ce era elev comunist, Verges s-a împrietenit cu Pol Pot, şeful Khmerilor Roşii, responsabil pentru genocidul din Cambodgia, în care au decedat 2,2 milioane de oameni.

Verges a uimit lumea avocaţilor când a acceptat să-l apere pe Klaus Barbie, şeful Gestapo-ului din oraşul Lyon, care a fost de două ori condamnat la moarte, in absentia, pentru crime de război.

Printre clienţii avocatului s-au numărat şi militantul libanez Georges Ibrahim Abdallah şi fostul vicepremier irakian Tariq Aziz, precum şi fostului lider iugoslav Slobodan Milosevic.

Criticii lui Verges au susţinut că lista de clienţi a avocatului era simbolul că “mâinile lui erau la fel de murdare ca şi mâinelor celor pe care i-a apărat”.

În 2007, Verges a fost subiectul unui documentar francez în care era supranumit “Avocatul terorii”, nume care i-a rămas până la finalul vieţii.

Cele mai citite

JYSK a lansat colecția de mobilier și accesorii de grădină pentru vara 2024

Retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă JYSK a prezentat noua colecție de mobilier...

Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi consistente, descărcări electrice şi vijelii, valabilă până mâine seară în 25...

JYSK a lansat colecția de mobilier și accesorii de grădină pentru vara 2024

Retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă JYSK a prezentat noua colecție de mobilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă