17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialIranul importă din ţări europene aluminiu utilizat la fabricarea de rachete

Iranul importă din ţări europene aluminiu utilizat la fabricarea de rachete

Iranul importă din ţări europene, inclusiv din Franţa şi Germania, minereu de aluminiu necesar fabricării de componente blindate şi rachete, afirmă surse citate de Reuters, transmite Mediafax.

Ţările occidentale au impus o serie de sancţiuni Iranului, pe fondul suspiciunilor referitoare la caracterul militar al programului nuclear iranian. Însă embargoul Uniunii Europene exceptează minereul de aluminiu, în contextul în care Statele Unite aveau aceleaşi lacune legislative pe care le-au remediat. “De la 1 iulie, noile sancţiuni americane includ şi restricţii privind exporturile de minereu de aluminiu”, a declarat Mark Dubowitz, un consilier al preşedintelui SUA, Barack Obama.

Citeşte şi Trei explozii MISTERIOASE la Teheran, în apropierea unei instalaţii de cercetare militară

În acest context, date oficiale furnizate de Sistemul de informare privind comerţul global (GTIS) arată că, în intervalul ianuarie 2012 – martie 2013, Iranul a importat aproximativ 4.000 de tone de minereu de aluminiu, în special din Germania şi Franţa, dar şi din Slovenia, Italia, Ungaria şi Belgia.

“Iranul are capacitatea de a folosi aluminiul pentru fabricarea de rachete şi pentru componente blindate”, avertizează Mark Gorwitz.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă