23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialIoan Avram Mureşan, de la ICCJ la Spitalul Cantacuzino

Ioan Avram Mureşan, de la ICCJ la Spitalul Cantacuzino

Ioan Avram Mureşan a fost dus cu ambulanţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la Spitalul Cantacuzino, din cauza unor probleme de sănătate, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Mureşan a venit, vineri, la instanţa supremă, care judecă dosarul în care acesta, împreună cu fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

În timpul discuţiilor de la instanţa supremă, Ioan Avram Mureşan a reclamat o stare de rău. Mureşan le-a spus magistraţilor ICCJ că are glicemia ridicată pe fondul stresului din timpul şedinţei, motiv pentru care a cerut să fie chemată o ambulanţă.

Ioan Avram Mureşan avea asupra lui un dispozitiv electronic de măsurare a glicemiei, pe care l-a şi folosit în timpul procesului, constatând astfel că nivelul glicemiei sale a urcat. Totul s-a petrecut în momentul în care instanţa şi reporterii din sală se pregăteau să vizioneze pe un monitor probele audio şi video ale procurorilor DNA din acest dosar.

În jurul orei 13.30, vizionarea materialelor audio-video în proces a fost amânată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma solicitării lui Mureşan de a fi chemată o ambulanţă.

Anterior, avocaţii au cerut judecătorilor să ia în discuţie o excepţie de neconstituţionalitate, dar instanţa a decis să amâne discutarea acesteia după vizionarea probelor. După ce Mureşan a fost preluat de ambulanţă, avocaţii au susţinut excepţia de neconstituţionalitate, care a fost respinsă de către instanţă.

După ce magistraţii au respins excepţia invocată, au decis amânarea cauzei pentru 3 mai, pe motiv că Avram Mureşan lipseşte. Judecătorii ICCJ au hotărât reluarea vizionării materialelor audio-video la termenul din 3 mai, precum şi emiterea unei adrese către Baroul Bucureşti, pentru desemnarea unui avocat din oficiu în cazul lui Mureşan.

Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

“Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, potrivit DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

Omul de afaceri Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe ministrul Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a lui Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu Ioan Avram Mureşan.

Cele mai citite

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă