28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialIntalnirile europene de la Cluj dezbat "Sanatatea si societatea"

Intalnirile europene de la Cluj dezbat “Sanatatea si societatea”

A opta editie a Intalnirilor Europene de la Cluj, evenimente organizate de Centrul Cultural Francez, vor incepe pe data de 19 octombrie, cu o sesiune festiva care va avea loc in Aula Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”. Tema abordata in conferintele si dezbateri-le, programate timp de trei zile, este “Sanatatea si societatea”.
Sesiunea de organizare a editiei din acest an a Intalnirilor Europene a avut loc in Franta, la Nantes, oras infratit cu municipiul Cluj-Napoca. Autoritatile locale si cele universitare au avut o serie de intrevederi, in primavara acestui an, cu omologii lor clujeni pe tema aleasa.
In opinia noului director al Centru-lui Cultural Francez din capitala Ardealului, Bernard Houliat, reuniunile internationala de toamna merita a fi continuate sub un alt format, dar intr-un cadru participativ mai accentuat.

Optiune de prim nivel

Sanatatea este printre primele optiuni in oricare sondaj desfasurat in Europa privind prioritatile in viata a cetateanului. “Sanatatea nu se primeste ca un cadou si nu se repara ca o masina”, sustin organizatorii intalnirilor. Sanatatea se insuseste de catre societate, care isi asuma o responsabilitate, nu doar la nivelul individului, ci mai ales la nivelul in-tregului grup social, adica conceptual de sanatate publica.
Editia actuala a Intalnirilor Euro-pene de la Cluj propune o reflectie despre sanatate, pornind de la situatia prezenta in Romania, comparata cu cea din Franta si din alte tari UE, dupa cum a subliniat rectorul UMF, Marius Bojita. partener in orga-nizarea acestui eveniment.
Situatia va fi abordata si la nivelul local si regional pentru intelegerea si insusirea conceptului de sanatate publica, intr-un alt cadru decat cel oficial, cum ar fi problemele legate de reforma sistemului sanitar. De asemenea, legatura dintre mediu si sanatate va constitui un subiect de discutii, legat, in primul rand, de siguranta si calitatea alimentara, dar si de igiena publica, salubrizare si protectia en-viromentala atat in context par-ticular, proprie fiecarei tari UE, dar si la nivel comunitar, in intreaga Uniune.
Moderatorul general al Intalnirilor Europene de la Cluj-Napoca din acest an este Andre Ernst, fost director in structurile guvernamentale ale statului francez privind sistemul sanitar si social. Pe langa specialisti romani in domeniu, precum Speranta Iacob, din partea Colegiului Far-macistilor, la eveniment mai participa Helene Lepiovre, din cadrul directiei de sanatate a primariei din Nantes, sau Ingela Sonderlund, din cadrul Autoritatii Europene privind Securitatea Alimentara, de la Parma, Italia.

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...

Negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încep la 25 iunie

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE încep la data de 25 iunie 2024, a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova...
Ultima oră
Pe aceeași temă