27 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeSpecialInformații explozive ale jurnaliștilor din Gorj pun într-o nouă lumină dispariția lui...

Informații explozive ale jurnaliștilor din Gorj pun într-o nouă lumină dispariția lui Sebastian Ghiță. Șeful Direcției Operațiuni Speciale, instituția care îl monitoriza pe inculpatul fugar, surprins la o petrecere cu un protejat al lui Ponta

Cazul dispariției lui Sebastian Ghiță, imediat după ce a participat la o reuniune SRI și se afla sub monitorizarea Poliției, este pus într-o lumină cu totul nouă datorită unor  informații oferite de jurnaliștii de la Gorj News.

Ziariștii de la publicația citată au relatat că, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, șeful Direcției Operațiuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreună cu anumiți șefi locali din Ministerul de Interne și cu fostul șef al SRI Gorj, colonelul Cătălin Peptan.

Informațiile acestea pot să fie utile pentru a înțelege dispariția lui Sebastian Ghiță, în condițiile în care Direcția de Operațiuni Speciale este cea care ”l-a scăpat” pe Sebastian Ghiță și printre partenerii de petrecere ai chestorului Vasilescu este și un personaj care face legătura cu Victor Ponta, prietenul inculpatului ”dispărut”.


Citește și: Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE

Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret. Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.


Petrecerea din 2013 ar fi fost organizată de comisarul șef Viorel Salvador Caragea, șeful IPJ Gorj între anii 2005 – 2015 (ulterior comandant al Centrului Chinologic Sibiu).

Jurnaliștii din Gorj susțin că Liviu Vasilescu, șeful DOS, este bun prieten cu Viorel Caragea (lucru confirmat și de prezența lui Vasilescu la acțiunea organizată de Caragea).

Gorjul este județul în care s-a ales parlamentar Victor Ponta și care ar fi chiar prieten cu Viorel Salvador Caragea (care era și numit. în medii neoficiale, “polițistul lui Ponta”). Pe de altă parte, există surse care susțin că Viorel Salvador Caragea ar deține informații sensibile despre Victor Ponta, din perioada în care Caragea era șef al SIPI Gorj.

Legătura dintre polițistul Caragea și PSD-istul Victor Ponta pare să fie foarte veche. De exemplu, în anul 2012, publicația Pandurul relata că Ioan Rus, pe atunci ministru de Interne, l-a însoțit pe Victor Ponta la Târgu Jiu, ambii vizitându-l și pe șeful Poliției, Salvador Caragea:

“Șeful IPJ a fost vizitat la sediul Poliției atât de Ponta, cât și de ministrul Ioan Rus”.

Aceeași titulatură (”Polițistul lui Ponta”) i-o atribuie lui Caragea și jurnaliștii de la publicația Turnul Sfatului, din Sibiu, care notează următoarele:

“Comisarul Viorel-Salvador Caragea este cel care până în februarie anul trecut a fost șef al Inspectoratului de Poliție al județului Gorj – județul care l-a dat țării și pe deputatul Victor Viorel Ponta”.

Pe de altă parte, Victor Ponta este bun prieten și cu Sebastian Ghiță. Iar Ghiță a participat la o reuniune SRI la București și apoi a scăpat în mod miraculos de sub filajul polițiștilor din DOS – condus de Vasilescu.


Citește și: Ultima întâlnire oficială la care a participat Ghiță înainte să dispară a fost într-un sediu SRI. Reprezentanții SRI au confirmat oficial, pentru România liberă, întâlnirea protocolară

Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor, miercuri. Înainte să dispară, Sebastian Ghiță a dat mâna cu toți șefii SRI, la o întâlnire protocolară organizată într-un sediu al serviciului de informații.


 

Așadar, să rememorăm faptele, cronologic. Vasilescu este prieten cu Caragea și chiar participă la petrecerea organizată de el în Gorj. Victor Ponta este parlamentar de Gorj, prieten cu Caragea, pe de o parte, și cu Sebi Ghiță, pe de altă parte. Sebastian Ghiță urmează să fie arestat și, până la arestare, este supravegheat de polițiștii din DOS, condus de Vasilescu.

Dar cu doar câteva ore înainte de arestare, Ghiță participă, luni seară, la o reuniune SRI în București, apoi pleacă – sub supravegherea DOS – și dispare.

România liberă a încercat să consemneze un punct de vedere al chestorului Liviu Vasilescu, șeful Direcției de Operațiuni Speciale a Poliției Române, pentru a confirma sau pentru a infirma aceste informații, dar chestorul a refuzat dialogul pe această temă.

Gorj News, unde apar informațiile despre petrecerea la care a participat chestorul Liviu Vasilescu, este o publicație de investigație condusă de Narcis Daju, care este director Gorj News și președinte al Grupului de Acțiune în Interes Public.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:08

VIDEO: Italia expune sute de artefacte furate care au fost recuperate

Autoritățile italiene au prezentat miercuri (31 mai) obiecte furate care au fost recuperate și repatriate din Londra, în cadrul unei operațiuni desfășurate de Ministerul...

Premierul negociază din nou cu liderii sindicali din Educație. Ședința de Guvern a fost amânată

Premierul Ciucă i-a chemat la o nouă rundă de negocieri pe liderii sindicali din Educație, în ziua de miercuri, 31 mai 2023. UPDATE 14,25 Ședința...
00:01:40

De ce tensiunile etnice cresc în nordul Kosovo

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primarii etnici albanezi au preluat mandatul în zona cu majoritate sârbă din regiune, după alegerile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă