9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de...

Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE

Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret.

Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.


EXCLUSIV. Ultima întâlnire oficială la care a participat Ghiță înainte să dispară a fost într-un sediu SRI. Reprezentanții SRI au confirmat oficial, pentru România liberă, întâlnirea protocolară. Cine e responsabil pentru fuga suspectului



Aparent ditamai directorul SRI Eduard Helvig, generalul-locotenent Florian Coldea, colonelul Cristian Bizadea, generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan și generalul-locotenent George-Viorel Voinescu au dat mâna ca niște fazani cu un inculpat, fără să aibă habar că acesta urma să-și încalce condițiile controlului judiciar și să se sustragă anchetei penale.

Șefii ditamai serviciului de informații al unui stat NATO sunt atât de fazani?

Este o umilință pe care și-o merită din plin pentru lipsa totală de inteligență de a accepta ca un inculpat cercetat în multiple dosare penale, care i-a mai umilit în declarații pe unii dintre ei, să fie invitat la petrecerea protocolară de final de an, organizată chiar într-un sediu al SRI.

Pur și simplu nu au nicio scuză șefii SRI, pentru că au considerat normal ca un inculpat ca Sebastian Ghiță să mai fie invitat la un astfel de eveniment, să stea de vorbă cu el, să dea mâna cu acesta.  




Faptul că l-au invitat, în ciuda tuturor problemelor judiciare ale lui Ghiță, demonstrează fără echivoc că în SRI are încă foarte multă influență grupul care l-a inventat pe Ghiță și l-a folosit ani de zile pentru tot felul de afaceri și operațiuni ale serviciului sau pur și simplu pentru îmbogățirea mahărilor serviciului secret din spatele lui Ghiță.

Fazanii Helvig, Coldea, Bizadea, Ciocîrlan și Voinescu s-au pus în situația jenantă de acum încă din momentul în care s-a făcut lista cu invitații la petrecerea SRI de final de an. Ghiță nu a făcut decât să profite de greșeala lor prostească și să-și bată joc de ei copios, pentru că aceasta este varianta cea mai probabilă privind dispariția inculpatului.


Inculpatul Sebastian Ghiță și sindromul borfașului care crede că toți sunt ca el | OPINIE



Desigur, se pot lua în calcul și alte variante.

Există și posibilitatea ca Ghiță să fi fost ajutat să fugă chiar de gruparea din SRI care îl susține sau chiar să fi fost lichidat de aceeași grupare. Au motive serioase inventatorii lui Ghiță să se teamă de ceea ce ar putea să spună acesta, dacă ajunge la pușcărie. Deja începuse să le scoată peri albi de luni de zile cu circul făcut la RTV și prin toate canalele controlate de Ghiță în parteneriatul penal media pe care l-a construit de ani de zile.

Dacă este așa, șefii SRI care l-au invitat pe Ghiță la sediul lor și au dat mâna cu el, ca niste fazani, sunt într-o situație chiar mai gravă pentru că înseamnă că statutul lor real, 24 de ore din 24, în SRI este de fazani non-stop și că pe la spatele lor se țes intrigi de o gravitate extremă. Înseamnă că serviciul e controlat, de facto, de grupări atât de puternice încât nu se sfiesc să folosească șefii de iure ai insituției pe post de fraieri în planurile lor.




Este însă greu de crezut că, dacă voiau să-l ajute pe Ghiță să fugă sau să-l elimine, șmecherii din SRI îl plasau exact în sediul instituției în fața șefilor SRI, în seara dispariției, punând lumina reflectoarelor exact pe ei. Se gândeau că, oricât de fazani sunt Helvig, Coldea și compania, se va ajunge la discuții și verificări care riscă să-i desconspire.

Mai logică e varianta în care Ghiță, cu tupeul caracteristic, a decis să dispară într-o manieră care să-i pună într-o lumină jenantă pe foștii lui păpușari din SRI. Și-a bătut joc de ei pur și simplu, ca să-i pedepsească pentru că l-au lăsat de izbeliște în fața procurorilor DNA.

Nu avem dubii cu privire la faptul că în trecut Sebastian Ghiță a fost un apropiat și răsfățat al SRI. A făcut afaceri de milioane pe spinarea serviciului, după cum scrie și astăzi colegul Mircea Marian.

Informația potrivit căreia chestorul Florian Coldea i-a cerut infractorului Dorin Cocoș să-i dea lui Sebastian Ghiță jumătate de milion de euro pentru RTV nu a fost în mod bizar nici investigată, astfel încât să știm dacă e adevărtă sau nu. Era o situație gravă pentru care trebuia să avem certitudini, nu suspiciuni.

Știm însă cu certitudine că televiziunea lui Ghiță îl susținea necondiționat pe George Maior, când acesta era șeful SRI, secondat de același Florian Coldea.  Ghiță promova toate mesajele instituției, ca o oficină controlată total de serviciul secret.




Cât timp Ghiță a făcut afaceri bănoase sub protecția șmecherilor din SRI care l-au inventat, acesta a susținut SRI prin televiziunea proprie și alte canale de comunicare în masă pe care le controlează. Așadar este rezonabil să ne întrebăm dacă nu cumva Ghiță a fost ajutat să scape de grupul pe care îl avea în spate în SRI. Sau făcut să dispară. Să nu excludem posibilitatea eliminării lui Ghiță cu totul, s-au mai văzut cazuri.  

 

Din perspectiva aplicării legii și a consecinelor penale pentru dispariția unui inculpat este relevant cu totul și cu totul altceva.

Sebastian Ghiță era monitorizat de Direcția de Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură condusă de chestorul Liviu Vasilescu.

Să presupunem că Helvig și Coldea în persoană se dădeau de ceasul morții să-l ajute pe Sebastian Ghiță să dispară și erau chiar cu el în mașina cu care acesta își plănuiau fuga.

Trebuiau să fie toți trei surprinși și stopați de serviciul special al Poliției Române care avea sarcina monitorizării lui Ghiță.

DOS nu e în subordonea SRI și dacă la nivelul acestei instituții ”se dorea” ca Ghiță să nu dispară, nu dispărea.
Ajungem în acest moment la ceea ce juristii numesc ”sediul materiei”.

Din punct de vedere legal și mai ales penal instituția condusă de chestorul Liviu Vasilescu, un personaj foarte interesant, e responsabilă pentru dispatiția lui Sebsatian Ghiță. Indiferent cine și cum l-a ajutat să fugă sau l-a făcut să dispară, Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției Române este responsabilă pentru că acest inculpat se sustrage sau a fost sustras din ancheta penală.

Ministrul de Interne Dragoș Tudorache a dispus, pe bună dreptate, o anchetă internă pentru a afla dacă e vorba de incompetență la nivelul DOS sau de altceva mai grav.

Ce care fac ancheta ar putea să contextualizeze mai bine situația, dacă ar căuta puțin și prin presa locală informații exrem de relevante despre șeful DOS, chestorul Liviu Vasilescu.

Jurnaliștii din Gorj au scris despre petreceri la care acesta  participat alături de nașul lui, comisarul Viorel-Salvador Caragea, fostul șef al IPJ Gorj, un protejat al lui Victor Ponta. Despre prietenia lui Ponta cu dispărutul Ghiță e inutil să vă mai spun.

Se închide frumos cercul de suspecți?

Toate aceste informații conturează și suspiciunea că ar putea să fie altceva în spatele ”incapacității” ofițerilor Direcției de Operațiuni Speciale de a-și îndeplini misiunea. Ieri l-am sunat pe chestorul Liviu Vasilescu pentru a-l întreba despre dispariția lui Ghiță, dar refuză dialogul în mod interesant. Nici astăzi nu a acceptat dialogul, după ce i-am transmis prin SMS câteva înrebări.
Mă intreb ce are de ascuns.

Se protejează pe el? Îi protejează pe șmecherii din SRI care l-au ajutat pe Ghiță?

Îl doare în cot de întreaga situația, având promisiunea că Guvernul Servil PSD îl va ajuta să mușamalizeze ”scăparea” inculpatului prieten bun cu Victor Ponta?

Citiți detalii aici: Ultimele ore dinainte de dispariția lui Ghiță. După întâlnirea cu șefii SRI, fostul deputat a fost urmărit de Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției. România Curată: L-au pierdut în ceață

 




 Gravatar Carti scrise de Mălin Bot Pagina de Facebook Google Plus Canalul de Youtube

 

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă