14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialInfluenţa Iranului în Irak este în scădere, susţine un general american

Influenţa Iranului în Irak este în scădere, susţine un general american

Un ofiţer american de rang înalt a apreciat luni că influenţa Iranului în Irak este în scădere, în contextul în care liderii politici irakieni încearcă să finalizeze un acord de împărţire a puterii, pentru a pune capăt unei perioade de opt luni de criză politică, relatează Mediafax, citând AFP.

“În ultimele două luni, în această perioadă de formare a Guvernului, noi credem că influenţa iraniană s-a (mai) diminuat un pic”, a subliniat generalul Robert Cone, adjunctul comandantului operaţiunilor militare americane în Irak.

Ofiţerul a făcut o evaluare nuanţată a rolului Iranului, inamic declarat al Statelor Unite, dar, în acelaşi timp, un opozant al regimului lui Saddam Hussein.

“Observăm mai multe feluri de influenţe iraniene. Unele sunt, de fapt, pozitive”, a subliniat generalul Cone, într-o teleconferinţă.

“Anumite influenţe sunt negative, chiar dacă este foarte dificil să fie atribuite cu precizie Guvernului iranian”, a adăugat el, precizând, spre exemplu, că armele introduse ilegal peste frontieră ar putea, de asemenea, să provină de la actori nonguvernamentali.

Premierul în exerciţiu, Nuri al-Maliki, membru al majorităţii şiite irakiene, care era persecutată de regimul lui Saddam Hussein, a efectuat, luna trecută, o vizită în Iran, unde a făcut apel la regimul şiit să îl ajute la reconstrucţia ţării.

Rivalul său, Iyad Allawi, a cărui alianţă este susţinută de sunniţi, a acuzat Iranul că se amestecă în negocierile de formare a unui Guvern, şi a căutat o susţinere din partea Arabiei Saudite şi altor state din Golf.

Irakul este fără un nou Guvern de la alegerile legislative de la 7 martie, al doilea scrutin de la ofensiva americană din 2003. Alianţa lui Allawi a câştigat cu un uşor avans, însă niciunul dintre cele două blocuri nu a obţinut majoritatea în Parlament.

Preşedintele american, Barack Obama, care s-a opus Războiului în Irak încă de la început, a decretat, în august, sfârşitul operaţiunilor de luptă, dar a menţinut aproximativ 50.000 de militari pe teren, cu un rol de “consiliere şi asistenţă”.

 

Cele mai citite

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă