26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialIndia și China au promis un ajutor pentru reconstrucții în Nepal. Ce...

India și China au promis un ajutor pentru reconstrucții în Nepal. Ce sume vor oferi

India și China au promis, joi, un ajutor total de aproape 1,5 miliarde de dolari pentru reconstrucție în Nepal, cele două mari puteri asiatice încercând să ajute la refacerea țării afectate de recentele cutremure și să-și extindă influența asupra ei, informează Agerpres. 

Nepalul a fost zguduit de două mari cutremure, unul pe 25 aprilie și celălalt pe 12 mai, provocând moartea a 8.832 de persoane și rănirea altor peste 22.000, iar alte câteva zeci de mii au rămas fără adăpost. Guvernul nepalez estimează costurile reconstrucției la 6,6 miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din PIB-ul țării.

Citește și: Agenție ONU, controlată pentru calitatea proastă a alimentelor trimise în Nepal

India a oferit 1 miliard de dolari. Ministrul de externe indian, Sushma Swaraj, a declarat, în cadrul unei conferințe a donatorilor, că un sfert din sumă va fi sub formă de granturi, iar restul sub formă de împrumuturi. ”Aceasta ridică ajutorul nostru total pentru Nepal în următorii cinci ani la 2 miliarde de dolari”, a declarat dna Swaraj.

Premierul indian, Narendra Modi, a încercat, de când a ajuns la putere, să se intereseze de Nepal, printre vecinii săi mai mici, în timp ce s-au amplificat temerile că indiferența și micile dispute de ani de zile i-au oferit ocazia Chinei de a fi în ofensivă.

Citește și: Nepalezii vor primi ajutoare din România. Cum poți dona și tu

”Relațiile dintre India și Nepal sunt la fel de vechi ca și istoria însăși. Avem legături în cultură, religie, tradiție, limbă, literatură și mitologie”, a mai spus dna Swaraj.

La rândul său, ministrul de externe chinez, Wang Yi, i-a promis Nepalului un ajutor de 483 milioane de dolari pentru reconstrucție după cutremure, precizând că se dorește concentrarea pe dezvoltarea durabilă a țării din regiunea himalayană. El nu a precizat termenii, dar se știe că, în trecut, China a oferit mai mult granturi.

”China va ajuta Nepalul cu tot ceea ce poate pentru a promova dezvoltarea sa socio-economică”, a declarat ministrul Wang. Atât China, cât și India au trimis în Nepal pe calea aerului echipe de salvare imediat după producerea puternicului seism de 7,8 grade.

Nepalul a indicat că, din cauza cutremurelor, peste 500.000 de case au fost distruse și aproximativ 700.000 de noi persoane au ajuns în stare de sărăcie. Deja un nepalez din patru în țara cu 28 milioane de locuitori trăiește cu un venit zilnic de mai puțin de 1,25 de dolari.

”Pentru a face față uriașelor provocări ale reconstrucției, avem nevoie de un parteneriat global robust ca să facem ceea ce trebuie, cu obiective clare și planuri de acțiune”, le-a declarat premierul nepalez Sushil Kirala donatorilor din peste 60 de țări și agențiilor umanitare la Kathmandu.

Reuters precizează că Banca Asiatică pentru Dezvoltare s-a angajat cu suma de 600 milioane de dolari pentru reconstrucția Nepalului.

Cele mai citite

Edward Iordănescu spune că echipa națională este pregătită pentru EURO 2024. “Am convingerea că suntem gata de luptă!”

Edward Iordănescu, selecționerul "tricolorilor", a transmis că echipa este pregătită pentru meciul de debut și pentru Campionatul European. România va întâlni echipa Ucrainei, luni, la...

“Ucigașul tăcut” din România. O persoană moare la fiecare 30 de minute

Fenomenul grav în România este reprezentat de mortalitatea cauzată de infarctul miocardic. O persoană moare la fiecare 30 de minute. Această problemă de sănătate...

AUR și-a ales candidatul pentru funcția de președinte al României

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă