14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialIncognito la dezgroparea lui Ceauşescu: Marele dictator devenise o cârpă murdară

Incognito la dezgroparea lui Ceauşescu: Marele dictator devenise o cârpă murdară

Corespondentul Associated Press în România, a asistat, incognito, la dezgroparea soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu. Spune că i s-a ridicat părul de emoţie şi că, într-un fel, asistăm la finalui unei epoci.

“Am ajuns devreme şi am avut noroc. Venisem direct de acasă pentru altceva. Am avut noroc pentru că nu aveam cameră de filmat la mine şi aşa nu am fost luată la ochi. Acolo, gărzile au oprit lumea, era lume, nu foarte multă, dar era. Fiind foarte mare spaţiul, am putut să mă ascund. Nu am scos niciun reportofon, niciun carnet. Era tensiune, erau oameni de la diferite instituţii, era clar o operaţiune ştiinţitică. M-am uitat cât am putut, m-am mai întors pe acolo, când era bodyguard-ul suspicios”, povesteşte Alison Mutler pentru Realitatea.net.

Jurnalista îşi continuă relatarea: “La un moment dat, am văzut o cârpă în sicriul lui Ceauşescu şi m-am gândit că ăsta e simbolul acestei epoci: dintr-un conducător glorios, omul Epocii de Aur a ajuns o cârpă murdară, mizerabilă. Mi s-a părut că văd ceva ce aducea a căciula lui de blană, nu ştiu, ar fi putut fi părul lui. Am stat de vorbă cu o doamnă, familia soţului ei suferise sub comunism şi m-am gândit ce istorie se petrece aici: unul din cei mai cunoscuţi dictatori din lume era dezgropat, la câţiva metri distanţă o doamnă povesteşte despre suferinţele din vremea acestuia, dar spune şi că această enigmă trebuie dezvăluită”.

Mutler spune că a avut emoţii şi că singurul zgomot care perturba liniştea deplină din cimitir era cel al elicopterului care survola cimitirul: “Mi-am spus în acele clipe: asta este istorie. Eu am simţit asta acolo. Mi s-a ridicat părul pe mână. Cred că este un fel de concluzie publică şi emoţională. Acum vom şti că sunt ei. Şi eu cred că sunt, dar tot timpul nu au avut acte”.

Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost deshumaţi, miercuri, la cererea urmaşilor acestuia, pentru a fi recoltate câteva probe biologice ce au fost transmise Institutului de Medicină Legală pentru testarea ADN. Scopul acestor teste: eliminarea dubiilor legate de autenticitatea rămăşiţelor celor doi foşti conducători ai României. Ginerele Ceauşeştilor, Mircea Oprean, a declarat, la ieşirea din Cimitirul Ghencea, că, după cele văzute acolo, el crede că rămăşiţele din gropi le aparţiun Elenei şi lui Nicolae Ceauşescu. Ultimul copil al cuplului Ceauşescu, Valentin, nu a fost prezent la deshumare.

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă