23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialÎncepe Postul Mare pentru ortodocși și greco-catolici

Începe Postul Mare pentru ortodocși și greco-catolici

Creștinii ortodocși și greco-catolici au intrat în Postul Paștelui. Este vorba de o perioadă care se va întinde în acest an până în data de 12 aprilie și care este una de intensă pregătire spirituală pentru Învierea Domnului.

„Să fie acest drum al Postului Mare un drum de pocăinţă şi rugăciune, la umbra Crucii Mântuitoare şi sub îndrumarea învăţăturilor Bisericii, astfel încât unindu-ne tot mai desăvârşit cu Hristos, să putem primi în suflet, la ceasul rânduit, lumina Învierii”, este mesajul episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Pentru credincioșii celor două culte, Postul Paștelui nu este doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și una în care ei trebuie să se implice în diferite acte de caritate, pe lângă o participare mai intensă la diferitele ceremonii religioase care marchează perioada de dinainte de Învierea Domnului, de la liturghii la acatiste sau la devoțiuni precum Calea Crucii, care a apărut în Biserica Romano-Catolică și care a fost adoptată, mai ales în perioada interbelică, și de credincioșii greco-catolici, iar apoi și de mulți dintre credincioșii ortodocși.

Cateheze în catedrala greco-catolică din Cluj

Primii care au anunțat programul spiritual special pregătit pentru Postul Mare au fost reprezentanții Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, împreună cu Ordinul Societăţii lui Isus, Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare” şi Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, invită în catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă”, la rugăciune şi la cateheze despre rugăciune, în primele cinci zile de vineri din Postul Paştelui. Aceasta inițiativă vine în contextul în care anul 2015 a fost declarat, la nivelul întregii Biserici Catolice, drept Anul Vieţii Consacrate.

Catehezele sunt structurate pe baza Capitolului IV din Catehismul Bisericii Catolice și au ca temă generală ”Rugăciunea în viaţa creştină”. Programul fiecărei zile de vineri va începe la ora 17.00, prin Rugăciunea Calea Crucii, urmată, de la ora 18.00, de celebrarea Liturghiei Darurilor mai înainte Sfinţite. După rugăciune, de la ora 19.30, vor fi susţinute catehezele despre rugăciune. Vineri, 27 februarie, PS Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhial de Cluj-Gherla, va prezenta tema ”Ce este rugăciunea. Rugăciunea în Vechiul Testament”.

În 6 martie, pr. Marcelin Rotaru, profesor şi îndrumător spiritual la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, va prezenta tema ”Rugăciunea la plinirea timpului”, iar o săptămânămai târziu, în 13 martie, pr. Olivo Bosa din Ordinul „Societatea lui Isus” va prezenta tema ”Izvoarele rugăciunii”. Vineri, 20 martie, pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, Superior al Ordinului “Sf. Vasile cel Mare” va prezenta tema ”Rugăciunea în timpul Bisericii”, iar ciclul de cateheze se va încheia vineri, 27 martie, când sr. Maria Letiţia şi sr. Maria Mihaela din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului vor prezenta tema ”Viaţa de rugăciune – Expresiile rugăciunii; Lupta rugăciunii”.

Rugăciunile speciale pentru Postul Mare, caracteristice ritului bizantin, vor fi înălțate deopotrivă în bisericile ortodoxe și în cele greco-catolice. În catedrala mitropolitană ortodoxă din Cluj, IPS Andrei Andreicuț, mitropolit și arhiepiscop, va rosti o serie de predici speciale dedicate pregătirii pentru Învierea Domnului. Punctul culminant al Postului Mare este reprezentat de Săptămâna Patimilor, care se încheie în Duminica Învierii. 

 

Cele mai citite

Rusia dispune de progrese nucleare pentru o eră a inteligenței artificiale, afirmă un diplomat de top în domeniul controlului armelor

Principalul diplomat rus pentru controlul armelor a declarat că Rusia a făcut progrese în materie de 'arme "descurajare nucleară" care îi vor permite să...

Utilitatea plafonării prețurilor la energie și gaze demonstrată prin date și fapte

Plafonarea prețurilor la energie electrică, introdusă la inițiativa PSD în 2022 și prelungită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu până la 1 aprilie 2026,...

Intermediar arab în noul schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina

Într-o postare pe Telegram, ministerul rus al Apărării a precizat că prizonierii ruşi s-au putut întoarce acasă cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă