24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaIntermediar arab în noul schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina

Intermediar arab în noul schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina

Într-o postare pe Telegram, ministerul rus al Apărării a precizat că prizonierii ruşi s-au putut întoarce acasă cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite care au acţionat ca intermediar, potrivit sky.news.com.

„Ca urmare a negocierilor, 90 de prizonieri de război ruşi care au riscat moartea în captivitate sunt returnaţi din zonele aflate sub controlul Kievului”, a declarat ministerul rus al Apărării. „În schimb, 90 de prizonieri din forţele armate ucrainene au fost predaţi”.

Prizonierii ruşi eliberaţi au fost transportaţi cu avionul la Moscova, unde vor fi supuşi unor controale medicale.

„Acasă nu este doar un cuvânt. Acasă înseamnă Ucraina. Astăzi, încă 90 dintre oamenii noştri s-au întors acasă din captivitatea rusă”, a scris pe Facebook preşedintele Volodimir Zelenski. „Ne amintim de toţi oamenii noştri aflaţi în captivitate în Rusia. Ne continuăm munca pentru eliberarea tuturor”, a adăugat el.

Rusia şi Ucraina au efectuat schimburi periodice de prizonieri în conflictul lor care durează de 28 de luni. Cel mai recent schimb a avut loc la 31 mai, când fiecare parte a predat 75 de prizonieri de război.

VIDEO. Emiratele Arabe Unite spun că au ajutat Rusia și Ucraina în schimbul de prizonieri

Emiratele Arabe Unite au declarat că au reușit să medieze un schimb de prizonieri – 100 de prizonieri de război ruși în schimbul a 100 de prizonieri de război din partea ucraineană.

În înregistrarea video se pot vedea militarii care urcă într-un autobuz și discută între ei.

Ministerul rus al Apărării, președintele ucrainean Zelenski și organismul ucrainean care supraveghează schimbul au remarcat “medierea umanitară” a EAU.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că acesta este al treilea efort de mediere între Rusia și Ucraina în acest an, adăugând că face apel la diplomație și dialog, a relatat Emirates News Agency.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă