32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăUtilitatea plafonării prețurilor la energie și gaze demonstrată prin date și fapte

Utilitatea plafonării prețurilor la energie și gaze demonstrată prin date și fapte


Plafonarea prețurilor la energie electrică, introdusă la inițiativa PSD în 2022 și prelungită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu până la 1 aprilie 2026, a jucat un rol esențial în menținerea stabilității economice în România.

Datorită acestui mecanism, românii sunt protejați de posibile fluctuații și majorări. În ciuda avariei majore care a paralizat patru țări din Balcani, la 21 iunie, și a dus la o creștere rapidă și puternică a prețului-spot al energiei, plafonarea a împiedicat, încă o dată, o explozie a prețurilor.

Impactul plafonării prețurilor de către PSD: reducerea inflației, stabilitate și regularitate

Plafonarea prețurilor la energie a contribuit direct la stabilitatea economică și la protejarea consumatorilor români. Această măsură a avut un efect direct asupra reducerii inflației, limitând creșterea costurilor pentru consumatori și întreprinderi, și oferind un nivel de predictibilitate esențial într-un context economic volatil.

Acest aspect este esențial mai ales în contextul fluctuațiilor frecvente și puternice pe piața spot a energiei, unde au loc tranzacțiile orare ferme cu energie electrică pentru ziua următoare.

Cel mai nou exemplu este pana uriașă de curent din Balcani, de la 21 iunie, care a paralizat energetic patru țări și a dus la o creștere puternică a prețurilor energiei pe piața spot.

Prețul de închidere al PZU (Piața pentru Ziua Următoare) pentru energia cu livrare la 25 iunie a fost de 1.012 lei/MWh, adică mai mult de 200 de euro/MWh. Acest nivel de preț, care nu a mai fost atins în 2024, amintește de tarifele din anul de criză 2022.

Datorită plafonării însă, românii sunt protejați de aceste fluctuații, iar valorile facturilor vor continua să fie reduse și predictibile.

Prețuri plafonate nu au însemnat falimentul firmelor din energie, dimpotrivă

Contrar temerilor exprimate de diverși jucători de pe piața energiei, plafonarea prețurilor nu a avut un impact negativ asupra companiilor din sectorul energetic. Dimpotrivă, acestea au continuat să înregistreze profituri substanțiale.

Martin Oil Energy SRL, acționarul principal al Tinmar Energy SA, a realizat în 2023 un profit de 417,8 mil. lei, iar Tinmar Energy a raportat un profit de 311 mil. lei. Grupul grec PPC, care a achiziționat operațiunile Enel din România, a înregistrat în primul trimestru al anului 2024 un profit net de 86 mil. euro, în creștere cu 68,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă