15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialIlegalitati in serie la Medicina din Galati

Ilegalitati in serie la Medicina din Galati

» Curtea de Conturi va cerceta cum au fost tocate miliarde, in anul universitar 2006/2007, la Facultatea de Medicina.

» Secretarul de stat Nechita a devenit "profesor universitar doctor" in pas alergator, fara sa aiba vreo lucrare de cercetare proprie.

Facultatea de medicina de la Galati este subiectul unui scandal, dupa ce a fost transformata intr-un instrument al satisfacerii pecuniare a unui grup de medici. Facultatea a fost infiintata in 2004. Spitalul Judetean a fost transformat in "Spital Clinic de Urgenta", o parte din sectiile spitalului au devenit "clinici", iar salariile sefilor acestor sectii au crescut pe masura. Unii dintre medicii grupati in jurul doctorului Aurel Nechita (PSD), fost sef al Directiei de Sanatate si care era pe atunci, ca si astazi, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, au devenit, in mare graba, conferentiari universitari. Secretarul de stat Nechita, decan al noii facultati, a devenit mai-marele tuturor si in privinta gradului universitar. A devenit "profesor universitar doctor", cu toate ca nu este autor al vreunei lucrari de cercetare. Cariera universitara a lui Aurel Nechita a inceput in 2002, cand a devenit conferentiar la scoala de asistente, cursuri de scurta durata.

 

Dupa un an de la infiintarea Facultatii de Medicina, in 2005 a devenit profesor universitar. Iar in 2007 a ajuns indrumator de lucrari de doctorat. "Evolutie ca asta nu intalniti nicaieri in Romania. Are 6 manuale, dar toate sunt note de curs. Am inaintat o interpelare ministrului Educatiei, caruia i-am cerut sa imi explice cum pot ajunge profesori universitari intr-un timp asa de scurt, fara lucrari de cercetare proprii. Dar de cercetare, nu note de curs", ne-a declarat senatorul Paul Ichim, membru al Comisiei de Sanatate a Senatului.

Fals pentru sporuri
Altii s-au descurcat cum au putut. seful sectiei ATI, Nicolae Bacalbasa (PSD), si medicul primar ORL Gheorghe Cristea (PNL) au devenit conferentiari publicand diverse articole in reviste de specialitate. Spre exemplu, cei doi specialisti in ATI si ORL au publicat in volumul 5, numarul 1, din "Revista Nationala de Stomatologie", lucrarea "Fiziologia determinata de scaunul din cabinetul stomatologic"! In baza acestor titluri universitare au fost obtinute sporuri grase.

Spre exemplu, in noua grila de salarizare a bugetarilor, cel mai mare salariu din Sanatate va fi obtinut de un medic primar de clinica, care va castiga 5.400 lei, in functie de vechime. "Aceste clinici au functionat ilegal si au luat sporuri in mod ilegal. Sesizez Curtea de Conturi si o voi face si in scris. Pentru ca este vorba de bani publici care s-au cheltuit dupa bunul plac. Au fost ani de zile in care s-au luat sporuri intr-o veselie", ne-a declarat senatorul Ichim. Curtea de Conturi va mai fi sesizata si pentru cercetarea modului in care au fost tocate miliarde de la buget in anul universitar 2006/2007. Aurel Nechita a refuzat sa comenteze declaratiile senatorului Ichim.

Cele mai citite

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă