20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialÎi spui prietenului cel mai bun că soţia îl înşală?

Îi spui prietenului cel mai bun că soţia îl înşală?

Prea multă sinceritate ar putea distruge chiar şi o prietenie foarte strânsă, spun unii psihologi. Alţi specialişti sunt de părere că o relaţie autentică rezistă acestor „şocuri”.

Adrian P. (37 ani) s-a convins că prea multă sinceritate într-o relaţie de prietenie strică. Când a aflat că iubita celui mai bun prieten are o aventură nu a stat pe gânduri şi i-a spus imediat adevărul. Prietenul s-a despărţit de iubita lui, dar s-au împăcat după o perioadă.

„Un an de zile după asta, relaţiile dintre mine şi iubita lui au fost tensionate, ea crezând că am ceva cu ea. La rândul lui, prietenul meu era ruşinat că, după ce a făcut-o cu ou şi cu oţet în faţa mea, apărea cu ea peste tot, spunând că e femeia vieţii lui. Am hotărât ca de acum să nu mă mai bag în situaţii similare, pentru că oamenii interpretează aiurea ce le spui. Fie cred că eşti invidios pe fericirea lor, fie că le vrei răul”, spune Adrian.

Claudia (31 ani) a încercat să‑i deschidă ochii unei prietene, spunându-i că nu se potriveşte cu iubitul ei şi a ajuns şi ea la concluzia că soluţia cea mai bună este discreţia. „El îi tot spunea că nu-şi doreşte familie, ea, îndrăgostită, se încăpăţâna să creadă că el se va schimba. A înşelat-o de mai multe ori, iar la un moment dat toată gaşca de prieteni ştia asta, mai puţin ea. Nimeni nu voia să-i spună. Până la urmă, m-am retras o perioadă din grup, pentru că nu mai suportam toată tensiunea”, povesteşte Claudia.

Pentru Roxana, exerciţiul de sinceritate a fost şi mai dureros. „Într-o seară, soţul prietenei mele mi-a făcut avansuri. A doua zi, i-am povestit prietenei mele, pentru că am considerat că aşa este normal, dat fiind că între noi nu existau secrete. A fost şocată când a aflat şi mi-a mulţumit pentru sinceritate, pentru ca în ziua următoare să-mi spună să stau departe de soţul ei”, spune Roxana care nu-şi explică cum a devenit peste noapte inamicul celei mai bune prietene.

„Momentele de mare sinceritate provoacă mari cutremure”

Până unde este bine să mergem cu sinceritatea într-o prietenie? Părerile psihologilor sunt diferite. „Dacă este o prietenie autentică şi există conţinuturi confidenţiale, este bine să spunem ce părere avem despre o anumită situaţie în care este implicat un prieten de-ai noştri, cu condiţia ca acesta să înţeleagă că aceea este doar părerea noastră, nu un adevăr absolut. Dacă relaţia este una mai superficială, chiar dacă apropiată, mai bine nu ne băgăm, pentru că picăm prost”, spune Augustin Cambosie, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie.

Psihologul Bogdan Lucaciu este de părere că discreţia este o calitate a celui mai bun prieten, dar că într-o relaţie de prietenie trebuie să existe totodată şi deschidere. „Unui prieten ar trebui să-i poţi spune că a avut un comportament nepotrivit într-un anume context. Mai cred însă că momentele de mare sinceritate sunt provocatoare de mari cutremure. Trebuie să ne gândim la ce anume va aduce bun adevărul pe care-l vom spune. Dacă prietenul nostru doar va suferi, fără să schimbe ceva, mai bine păstrăm pentru noi secretul”.

Specialistul mai spune că rezerva trebuie păstrată chiar dacă în teorie cei doi prieteni au hotărât să nu aibă secrete. „Dorinţa de fuziune există, ca şi într-o relaţie de iubire, dar în rea-litate nu poţi fi absolut sincer, pentru că-l răneşti pe celălalt. Ideea de prietenie presupune că între cei doi totul e bine. Nu ne dorim ca prietenii noştri să ştie că ne e rău. Sunt lucruri pe care vrem să le facem în privat”, explică Bogdan Lucaciu.

Atenţie la cum ambalaţi mesajele!

Pentru Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute din Bucureşti, decizia de a dezvălui un adevăr dureros unui prieten implică asumarea unui sacrificiu. „Sacrificiul poate fi relaţia în sine care se poate strica din cauza sincerităţii. Dacă vă decideţi să spuneţi un adevăr neplăcut unui prieten, mesajul ar trebui să fie unul de tipul «eşti o persoană importantă pentru mine, vreau să te ajut şi de asta îţi spun ce cred» sau «vreau să fii fericit şi nu aş vrea să suferi». Dacă aveţi o părere proastă despre partenerul celui mai bun prieten, nu i-o spuneţi sub formă de reproş, pentru că o să se simtă judecat pentru emoţiile pe care le simte”, spune Bogdana Bursuc. Specialistul recomandă să precizaţi de fiecare dată că sfaturile voastre nu trebuie urmate în mod obligatoriu şi că sunt simple păreri.

Cele mai citite

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...

One United Properties, inclusă de Nicușor Dan în ”mafia imobiliară”, hărțuiește în instanță jurnaliști și ONG-uri

Compania One United Properties, fondată de foștii bancheri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, se remarcă în ultima vreme prin acționarea în judecată a...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă