28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecial"Ieftinirea" starurilor hollywoodiene

“Ieftinirea” starurilor hollywoodiene

» Actorii-vedeta ai anului 2010 au castigat, impreuna, pentru rolurile din filmele care au concurat la Oscarurile recente, putin peste 20 milioane de dolari, suma pe care, in urma cu cativa ani, Julia Roberts si Russell Crowe o obtineau pentru un singur rol. Cotidianul NY Times a facut o radiografie a salariilor de la Hollywood, incercand sa ofere si cateva explicatii.

Cei mai multi din topul 30 al celor mai bine platiti actori de anul acesta par sa fi primit sume relativ mici pentru munca lor, titreaza New York Times. Cand sunt adunate salariile estimate ale celor mai bine platiti zece actori din lista laureatilor Oscar pe 2010, totalul este un pic mai mare de 20 milioane, adica suma pe care a primit-o Julia Roberts pentru "Erin Brockovich", film nominalizat la Oscar in 2001. Aceeasi suma a incasat-o si Russell Crowe pentru "Master and Commander", film nominalizat la Oscar in 2004. Peter Dekon, avocat specializat pe showbiz, coautor al unei carti despre viitorul Hollywoodului ("Nu in tura mea: Hollywood vs Viitor"), pune "ieftinirea" starurilor de cinema pe seama lipsei de interes a publicului tanar fata de acestea. "Vedetele nu rezoneaza la trenduri noi care apar si agita multimile de tineri", spune Dekon. "Ele atrag un public trecut de 30 de ani, care merge la filme mai putin intr-o economie slabita de recesiune."

 

Salariile si termenii contractuali sunt, fireste, greu de aflat – iar estimarile din articolul cotidianului american sunt bazate pe interviuri cu 12 producatori si agenti care au fost insa laconici asupra contractelor. Ei au acceptat sa vorbeasca numai sub protectia anonimatului, ca sa evite conflictul cu actorii si companiile in discutie. Cei implicati in productia filmelor nominalizate anul acesta au refuzat sa faca orice comentariu asupra subiectului si a informatiilor aflate. "Din pacate, nu pot sa va fiu de nici un folos", a declarat Stan Resenfield, purtator de cuvant al lui George Clooney, in raspunsul la ancheta despre valoarea contractului actorului pentru "Up in the Air". Filmul a fost facut cu doar 25 milioane de dolari. A fost posibil pentru ca George Clooney, conform surselor din staff-ul finantist al filmului, a incasat, la inceperea filmarilor, o suma care "in mare, este a zecea parte din cele 20 de milioane pe care le incasa Leonardo DiCaprio pentru un film", candva.

 

Cu ceva timp in urma, pe langa onorariu, vedetele importante luau un procent din vanzarea fiecarui bilet de cinema, fara sa trebuiasca sa astepte ca studioul sa-si fi scos investitia. Acum studiourile insista ca vedetele, chiar si cele de top, sa uite de acest sistem. Contractul la moda acum este numit "CB Zero", prescurtare de la "cash break zero", si se refera la faptul ca vedeta si regizorul incep sa participe la castiguri abia dupa ce studioul si-a scos banii. Dar, chiar si asa, astfel de aranjamente sunt profitabile cand dau vedetelor o participatie substantiala la castigurile obtinute din vanzarea si inchirierea DVD-urilor din magazinele de profil.

Sandra Bullock, onorariu la jumatate
Astfel, Sandra Bullock a redus la jumatate onorariul de 10 milioane dolari pe care il cerea pentru participarea la un film, in cazul recent oscarizatului "The Blind Side", in ideea ca filmul ar putea face un profit de cel putin 20 milioane, devenind hit. Clooney a procedat in mod similar, asteptand milioane suplimentare cand toate castigurile de pe urma "Up in the Air" vor fi contabilizate in balanta finala.
In putine cazuri un star isi poate permite genul de contract prevalent acum cinci ani: Angelina Jolie, de exemplu, a primit 20 de milioane pentru a aparea in "Salt", pregatit pentru a fi lansat in iunie de Columbia Pictures, iar Brad Pitt a primit pentru "Inglorious Basterds" un onorariu de 10 milioane dolari, o alta parte urmand sa vina din participarea la profit.

Un actor nu poate primi mai putin de 65.000 de dolari
Pe de alta parte, actorii din "The Hurt Locker", castigatorul Oscarului de anul acesta, sau "Precious", Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, au lucrat pentru tarife minime. Ce inseamna acest minim? El este reglementat intr-un contract al "Screen Actors Guild" in care se prevede ca un actor nu poate primi mai putin de 65.000 de dolari pentru un film, ca munca peste program este negociabila, iar actorului trebuie sa i se asigure mancare si un spatiu de odihna. Plata pentru un numar de actori din "District 9", "A Serious Man" si "An Education" a fost la acest minim, filmele avand bugete mici.

Actorii din "Avatar", platiti cu putin
In ultrascumpul "Avatar", cel mai bine platit actor pare sa fi fost Sigourney Weaver – asta desi ea a lucrat, aproape cert, pentru o mica parte din 11 milioane, cat a primit in 1997 pentru aparitia din "Alien IV". In acelasi timp, Zoe Saldana si Sam Worthington, actori cu partituri importante in acest film, au obtinut onorarii peste suma minima de 65.000 de dolari, dar nu suficient pentru a le da siguranta din punct de vedere financiar – cu toate ca au jucat intr-un film care a realizat castiguri de peste 2,5 miliarde de dolari. "Oricarui actor ii este teama de somaj", a declarat intr-un interviu pentru The Herald Sun Sam Worthington. Dupa "Avatar", el a lucrat in filme de serie B, ca "Clash of the Titans" si "The Texas Killing Fields", pentru ca "e traumatizant sa stai in fotoliu asteptand sa sune telefonul, si cand, in sfarsit, suna sa spui: «Da-mi ceva de lucru, trebuie sa-mi platesc cheltuielile de intretinere»".

Cele mai citite

Aur pentru David Popovici la Europene în proba de 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a obținut medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de natație de la Belgrad, vineri...

Ciucă și Ciolacu se visează Nicușori

Tandemul Ciu-Cio, care a ținut România într-o stabilitate ce a detonat toate prețurile și a adus țara la cel mai înalt nivel de îndatorare...

Decizia pe care vrea să o ia Barcelona în legătură cu turiștii. “Parlamentul catalan ne autorizează” 

Primarul orașului Barcelona din nord-estul Spaniei, într-o declarație vineri, a anunțat intenția municipalității de a pune capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029. Măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă