13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIdei pentru amenajarea băii

Idei pentru amenajarea băii

Baia este o încăpere ­foarte importantă în cadrul unei locuinţe, asta pentru că trebuie să îmbine beneficiile de ordin funcţional cu cele estetice. Amenajarea băii trebuie gândită în principal după criterii practice şi reguli impuse de suprafaţa disponibilă şi nevoile destinatarilor.

Dar ţinând cont de faptul că decorul unei băi nu se poate schimba la fel de uşor ca cel al altor încăperi, deciziile cu privire la ambient trebuie luate cu grijă. Trebuie gândit un interior care să se păstreze funcţional şi estetic pentru o perioadă îndelungată de timp. În acest scop, pe lângă alegerea inspirată şi documentată a obiectelor sanitare şi a dotărilor ce revin acestui spaţiu, plăcile ceramice au un cuvânt de spus. Fireşte, în prezent, există şi alte soluţii pentru băi în afara plăcilor ceramice. Puteţi recurge la tapet rezistent la umiditate, la decking sau chiar la sticlă pentru a acoperi pereţii şi pardosela băii. Efectul vizual este unul spectaculos şi original!

În privinţa obiectelor sanitare, acestea trebuie alese în funcţie de stilul amenajării, de suprafaţa încăperii, dar, evident, şi de posibilităţile financiare. Dacă nu ţineţi neapărat să aveţi dotări tip spa la voi acasă, vă puteţi încadra fără probleme într-un buget rezonabil fără să faceţi rabat la capitolul estetic.
Alegerea mobilierului este condiţionată de spaţiul disponibil. Dacă dispuneţi de o baie generoasă, puteţi opta şi pentru corpuri de stocare dedicate prosoapelor, produselor de curăţenie etc. – dacă nu, limitaţi-vă la un suport pentru lavoar, eventual cu sertare şi un dulăpior suspendat.

Baia de serviciu

Indiferent că beneficiem de o locuinţă spaţioasă sau de un apartament cu suprafaţă redusă, amenajarea celei de-a doua băi este un demers binevenit, mai ales dacă este vorba de o familie cu mai mulţi membri. Ideal ar fi să dispunem de un spaţiu special conceput cu acest rol, însă, la nevoie, ne putem orienta către o debara sau o cămară de care nu ne folosim pentru a amenaja baia de serviciu. Atât în cazul acesta, cât şi în cazul amenajării funcţiunii standard, trebuie să gândim practic. Suprafaţa acestei încăperi este de cele mai multe ori foarte redusă, aşa că soluţiile trebuie alese pentru a valorifica acest spaţiu meschin. Din acest motiv, finisajele trebuie alese în aşa fel încât să nu aglomereze şi să obosească. Plăcile ceramice destinate acestei func­ţiuni trebuie să aibă o cro­matică relaxantă şi discretă, eventual în nuanţe pale sau chiar alb pentru a amplifica senzaţia de spaţiu. Decorul trebuie gândit astfel încât să nu încarce nici fizic, nici vizual suprafaţa camerei. Obiectele sanitare şi mobilierul nu trebuie să ocupe prea mult, prin urmare alegeţi un lavoar mic, prins direct în perete, eventual din sticlă, deoarece transparenţa şi reflecţiile acesteia dau impresia de spaţiu. În cazul lui, cât şi a vasului de toaletă, puteţi opta pentru o variantă de colţ, care va lăsa liberă o suprafaţă mai mare din încăpere. Oglinzile mari se vor dovedi foarte practice, având acelaşi rol de amplificare a spaţiului.

Amenajare: Elena Dragu (0723.480.715)

Look dictat de plăcile ceramice
Indiferent de dimensiunile încăperii de care dispuneţi, sunteţi liberi să alegeţi modelul de gresie şi faianţă care vă place, chiar dacă în privinţa cromaticii şi a repartizării plăcilor trebuie să respectaţi câteva reguli elementare, pentru a nu restrânge şi aglomera vizual spaţiul. Una dintre ideile de bază este aceea de a nu placa spaţiile reduse cu faianţă de culoare foarte închisă sau în nuanţe extrem de puternice, acesta putând fi eventual folosită pentru a contura mici accente. Într-o baie de dimensiuni extrem de mici, este indicat să se utilizeze o singură culoare, pentru ca interiorul să nu fie segmentat sau aglomerat, dar se pot găsi şi soluţii alternative. Nuanţele mai închise trebuie amplasate în partea inferioară a încăperii, pentru a-i oferi acesteia greutate şi nu celei superioare, care ar putea deveni astfel apăsătoare. Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să respectăm tiparul bine împământenit de a împărţi pe orizontală baia în două prin intermediul culorilor şi a recurge eventual şi la un brâu despărţitor.

Amenajare: Alina Alecu (0722.518.518)

Accente cromatice

Chiar dacă alegeţi un fundal neutru din punct de vedere cromatic, nu vă sfiiţi să folosiţi mici accente de culoare. În ­cazul de faţă, arhitecta Alina Alecu a ales două: roşu şi inox. ­Arhitecta a optat pentru un look modern şi masculin. Mobilierul simplu, liniile drepte şi accentele metalice (care se regăsesc la plăcile ceramice şi radiatorul decorativ) au contribuit la stabilirea acestui stil. Deşi discrete, aceste elemente asigură aerul original al amenajării. Accesoriile alese (radiatorul decorativ şi oglinda) precum şi robinetăria alese pot fi mai sofisticate. Cromatica de bază a plăcilor ceramice şi a textilelor a fost dictată de decorul dormitorului matrimonial, axat pe nuanţe de roşu şi wenge, acesta fiind baia ce îi revine.

Rafinament în roz şi negru

De cele mai multe ori, ne concentrăm a­ten­ţia asupra laturii func­ţionale a unei băi în detrimentul aspectului estetic. Există însă şi cazuri când decorul şi atmosfera devin principalele targeturi. Un astfel de exemplu este amenajarea din imagini, semnată Fap Ceramiche Italia. Contrastul original roz-negru şi mixul de paternuri decorative, ce include motive florale, dar şi două modele geometrice distincte sunt elemente actuale. Rafinamentul amenajării se datorează atât cromaticii plăcilor ceramice, cât şi altor elemente prezente în decor. Astfel, candelabrul cu cristale, vazele înalte din sticlă neagră şi chiar prosoapele contribuie la definirea stilului ce caracterizează baia.

Idee practică pentru spaţii mici

Dacă suprafaţa băii nu-ţi permite să montezi o cadă (sau pur şi simplu nu agreezi ideea de a avea o cadă), alege o cabină de duş! Aceasta nu trebuie să fie una clasică, cumpărată, ci poate fi realizată în funcţie de spaţiul de care dispui. În cazul de faţă, arhitecta a construit cabina folosindu-se de unul dintre pereţii încăperii, căruia i-a creat un corespondent. Cădiţa de duş a fost montată între cei doi pereţi placaţi cu faian­ţă, iar spa­ţiul a fost închis cu o uşă culisantă de sticlă.

Amenajare: Carmen Andrei (0721.208.419)

Personalizeză-ţi baia!

Dacă vrei ca baia ta să fie un interior cald şi primitor, nu trebuie să uiţi de decoraţiuni! Nu sunt elemente spe­cifice acestui spaţiu preponderent funcţional, dar sunt responsabile de aerul personal al amenajării. Aşa că găseşte un colţişor pe mar­ginea căzii, a blatului de lavoar sau la nivelul unui dulăpior şi mixează câteva ornamente în ton cu decorul general. ­Lumânările, pietrele, scoicile, plan­-tele uscate şi chiar cele naturale constituie ele­mente potrivite.

Amenajare: Rodica Argint (0722.578.444)

Întreabă un specialist

Cum trebuie gândită amenajarea unei băi?

Am identificat patru criterii ­importante de căre trebuie să ţinem cont în amenajarea unei băi, fie că e amplasată într-o casă sau apartament nou şi facem prima amenajare, fie reamenajam o locuinţă mai veche. Trebuie să avem în vedere: destinatarul, funcţionalitatea, esteticul şi bugetul. Aceste criterii ­trebuie mixate echilibrat. De exemplu, nu este o decizie ­tocmai înţeleaptă pentru o ­familie cu un copil mic să ­renunţe la cadă de baie sau să se renunţe la design doar pentru că există temeri legate de ­obiectele sanitare suspendate.

Ce nu trebuie să lipsească dintr-un astfel de spaţiu?

Pragmatic, sunt elementele primare cele care definesc baia şi de care nu ne putem dispensa: vasul wc, lavoarul, bateriile şi locul pentru duş. Alegerea lor se ponderează cu siguranţă în utilizare, asigurăndu-ne că pereţii sunt suficient de rezistenţi, hidroizolarea şi conexiunile vor fi bine realizate. Cu alte cuvinte designul urmează criteriului funcţionalităţii şi trebuie ponderat prin responsabilitatea montajului. Prima amenajare este mai simplă, întrucât aplasarea şi racordurile se gândesc ulterior conceptului creativ.

Câteva trucuri pentru ­amenajarea unei băi de dimensiuni reduse…

Culori deschise şi contraste pe zonele unde se montează mobilier, obiecte sanitare, oglindă; plăci ceramice rectificate dreptunghiulare montate pe orizontală, obiecte sanitare suspendate cu sistem instalare şi rezervor în spatele zidului ­(îngropat), iluminarea generoasă. Pentru băile mici sunt foarte bune combinaţiile aerisite de culori din gamele bej, roz, galben, verde deschis, albastru deschis. Combinaţia de stiluri şi culori animă un spaţiu redus însa nu trebuie să fie dusă la extrem. Cheia amenajarii unei băi moderne este culoarea. Într-un spaţiu redus detaliile fac diferenţa: lavoarul, mobilierul, ­bateriile, accesoriile…

Mihaela Ioniţă, Director Marketing Bravo Group – Laguna, marketing@bravo.ro, Tel.: 0740.110.629

Ideal ar fi ca spaţiul ce revine băii să fie suficient de generos pentru a permite o amenajare conform nevoilor noastre. În cazul băii matrimoniale se poate opta pentru două lavoare.

Dacă vreţi să nu investiţi bani în mobilier, există soluţii! Construiţi un suport pentru lavoar şi placaţi-l cu faianţă asortată!

Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă