14.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIată cum statul aruncă banii pe prostii!

Iată cum statul aruncă banii pe prostii!

Dacă mai era nevoie de o dovadă că bugetul de stat e un insectar de aberaţii, iată cum arată ultima rectificare (făcută prin “derogare” de la legea responsabilităţii fiscale).

Se ştie deja, România plăteşte puţin, chiar şi procentual, pentru educaţie, sănătate, pensii şi chiar asistenţă socială. Ce se întâmplă cu restul de bani? Iată o mostră: rectificarea bugetară, care a suplimentat cheltuielile pentru a acoperi “urgenţele”:

Realocări de fonduri

Ministerul Agriculturii – 910,3 milioane lei, din care 735 milioane lei pentru “asigurarea condiţiilor necesare” absorbţiei a circa 626 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Ministerul Administraţiei şi Internelor – 696,1 milioane lei, din care 37,4 milioane lei pentru programul privind Infrastructura de Date Spaţiale în Europa al Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Ministerul Transporturilor – 1,6 miliarde lei, din care 300 milioane lei pentru achitarea de către CNADNR a lucrărilor efectuate pentru construcţia de autostrăzi, 515,6 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente Programelor ISPA şi 130 milioane lei pentru majorarea capitalului social (acoperirea pierderilor) la CFR.

Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului – 300 milioane lei, pentru proiecte derulate prin Compania Naţională de Investiţii (!) şi Agenţia Naţională de Locuinţe.

Ministerul Apărării Naţionale – 239 milioane lei.

Ministerul Economiei – 140,3 milioane lei, pentru pentru programul “cardul Mihail Kogălniceanu” (cadoul guvernului pentru micii întreprinzători, din buzunarele altor mici întreprinzători) şi acordarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor la Compania Naţională a Huilei Petroşani.

Ministerul Muncii – 124,8 milioane lei.

Ministerul Comunicaţiilor – 11,58 milioane lei pentru achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software, 5,44 milioane lei suma de, pentru plata despăgubirilor civile aferente proceselor avute pe rol, 4,2 milioane lei pentru Proiectul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (:)).

Ministerului Sănătăţii – 349,5 milioane lei pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Stingeri de datorii

Ministerul Transporturilor – 799,4 milioane lei pentru acoperirea obligaţiilor de plată ale CFR Călători şi CFR.

Ministerul Administraţiei – 302,7 milioane lei pentru achitarea obligaţiilor către furnizorii de energie termică.

Ministerul Finanţelor – 248,1 milioane lei, reprezentând fonduri alocate unităţilor administrativ-teritoriale pentru plata TVA aferentă achiziţiilor din fonduri publice în cadrul proiectelor ISPA în sectorul de apă.

Ministerul Agriculturii – 115,3 milioane lei, reprezentând datorii ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ,”Gheorghe Ionescu Siseşti” către bugetul de stat (Da, universitatea care a făcut mega-afacerea de la Băneasa cu Puiu Popoviciu are acum datorii la stat).

Ministerul Apărării – 12 milioane lei pentru achitarea obligaţiilor companiei Romavia (compania de zboruri de protocol).

Ministerul Economiei Comerţului – 79 milioane lei pentru achitarea obligaţiilor “Nuclearoelectrica” faţă de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (Denumirea Nuclearoelectrica în loc de Nuclearelectrica o mai folosesc securiştii care uită unde lucrează. Interesant cum şi de ce a ajuns unul dintre ei să facă recomandări bugetare).

Citeşte şi Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară încalcă legea

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă