21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialHUManIMAL – un spectacol inedit despre suflet, evoluție și oameni

HUManIMAL – un spectacol inedit despre suflet, evoluție și oameni

3 decembrie, ora 19.00, Casa de Cultură Constanța- Asociația “DANS LA DANSE” vine pentru prima dată la Constanța cu un spectacol inedit de dans contemporan și muzică live: HUManIMAL.

HUManIMAL este un concept original, dezvoltat de Alina Lazăr Iacov, care dezvoltă artistic asemănarea omului contemporan cu regnul animal, prin prisma agresivității și a înclinației obsesive către partea sexuală: ”De multe ori suntem mai cruzi, mai neîndurători și mai sălbatici decât animalele, iar când ne referim la instinctele noastre primare, le numim INSTINCTE ANIMALICE. Să fie oare o recunoaștere a descendenței noastre? Oricât de transformate sunt aceste instincte în lumea umană, ele rămân constanța animalică a omului, moștenirea genetică a acestuia. În plus, forța unui spectacol stă în energia lui. Tocmai de aceea, am considerat că împletirea organică dintre o partitură coregrafică de factură contemporană și o compoziție muzicală originală, interpretată live, sunt argumente ce ar putea convinge publicul constănțean să își dorească o astfel de experiență”, spune Alina Lazăr Iacov- coregraf .

Timp de o oră, interpreții construiesc un spațiu în care ești atras și oarecum izolat, captiv nevoii de deconectare de la realitate. Magia se naște din muzica ce se construiește frust, cu ajutorul sonorității unor instrumente tradiționale precum: didgeridoo, drimba, claves, rainstik, seeds maracas, balinese frog și rafinat, prin acordurile chitarei electrice, care trece de la nuanțe psihedelice la semne sonore de forță.

Cât despre mister, acesta este creat de dans, care te lasă uneori să te identifici cu ceea ce vezi și alteori te provoacă să descifrezi simboluri ori sensuri, abia sugerate.

Spectacolul este o ”radiografie” a omului contemporan, de fapt, fiind pus în scenă de o echipă tânără de dansatori, actori și muzicieni.

„Ne-am bazat exclusiv pe simțuri“

Despre motivația care stă în spatele conceptului, Alina Lazăr Iacov spune: ”A fost frumos să căutăm împreună, bazându-ne exclusiv pe simțuri, fără să ținem cont de gusturile și așteptările publicului; și asta pentru că nu l-am subestimat. L-am creditat cu inteligența de a descifra sensuri chiar și în cele mai abstracte exprimări, de a depăși bariere de limbaj sau opțiune estetică și de a se abandona emoției, fără putință de tăgadă. Legătura nemijlocită dintre interpreți și spectatori care poate ajunge până la o stare de complicitate și schimbul de energii, converg către actul artistic ce nu aparține numai artistului, ci aparține și spectatorului. Acesta începe să participe, uneori identificându-se cu ceea ce vede, alteori încercând să descifreze nuanțe, simboluri sau sensuri”.

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...
Ultima oră
Pe aceeași temă