17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăMediuCampanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor din zonă de anul acesta.

Campania desfăşurată împreună cu organizatorii Roşia Montană Marathon, face parte din proiectul „Ape Curate în Roşia Montană”, derulat de Asociaţia 37, în parteneriat cu Asociaţia Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, Asociaţia InfomART şi Asociaţia SNK, în strânsă colaborare cu Şcoala Gimnazială Simion Balint, care îşi propune ca pe parcursul următoarelor 10 luni să găsească soluţii la îndemână pentru problemele de mediu locale.

În cadrul întâlnirii de duminică, echipa de proiect va prezenta activităţile care vor avea loc la Roşia Montană – tabere de biodiversitate şi muzică, ecologie şi istorie locală, atelier de artă murală cu tematică de mediu cu artistul Dan Perjovschi, atelier de scriere creativă cu scriitoarea Iulia Iordan şi o colecţie de povesti despre apele Roşiei, dar şi activităţi de curăţare a malurilor apelor care îi vor implica pe copii într-un mod ludic, interactiv şi creativ.

De asemenea, vor exista sesiuni de formare şi consolidare a capacităţii profesorilor de a transmite informaţii legate de ştiinţele naturii, mediu şi ecologie, prin dezvoltarea de instrumente de lucru la clasă.

Cu sprijinul experţilor în ecologie şi managementul deşeurilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi din Asociaţia Ecoteca vom promova în rândul comunităţii exemple de bune practici în domeniul protejării mediului şi vom organiza împreună acţiuni de colectare a deşeurilor abandonate pe malurile tăurilor Anghel, Brazi şi Ţarina, precum şi pe cursurile Foieşului şi Roşiei. Vor fi amenajate, de asemenea, cinci insule de colectare pe patru fracţii, amplasate în puncte cheie din sat, iar pentru identificarea şi raportarea problemelor de mediu, precum poluarea apelor sau depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor menajere şi industriale vom folosi aplicaţia Ecovoce, dezvoltată de specialiştii UBB pe baza unei cercetări participative în comunităţile de pe Valea Arieşului.

Toate aceste acţiuni sunt un prim pas pentru crearea unei alianţe comunitare între instituţii, organizaţii, lideri informali, localnici pentru un management mai bun al deşeurilor rezultate în urma activităţilor din zonă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă