20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHuman Rights Watch critică UE şi Kievul pentru torturarea imigranţilor ilegali în...

Human Rights Watch critică UE şi Kievul pentru torturarea imigranţilor ilegali în Ucraina

Organizaţia internaţională Human Rights Watch (HRW) a denunţat recurgerea la tortură şi rele tratamente împotriva imigranţilor ilegali din Ucraina, criticând, totodată, poziţia mai puţin fermă a Uniunii Europene (UE) asupra acestei probleme, într-un raport publicat azi, relatează Mediafax.

“În Ucraina, numeroşi imigranţi sunt supuşi unui tratament inuman (de către) grăniceri şi poliţie”, acuză acest raport, realizat pe baza unor interviuri cu 161 de imigranţi ilegali, refugiaţi sau solicitanţi de azil, se arată într-un comunicat HRW.

“Anumiţi imigranţi au povestit cum i-au torturat fincţionarii, inclusiv cu electroşocuri”, alţii au declarat că au fost “bătuţi sau privaţi de hrană”, declară organizaţia neguvernamentală, criticând “incapacitatea sau lipsa de voinţă” a Kievului de a lupta împotriva acestei probleme.

Aflată la frontiera cu UE, această ţară serveşte ca important punct de trecere pentru imigranţii de origine africană şi asiatică în drum către Europa. Numeroşi imigranţi ilegali sunt arestaţi la frontiera între Ucraina şi vecinii ei europeni.

Un acord de readmisie, în vigoare între Kiev şi Bruxelles, permite, de asemenea, membrilor Uniunii să trimită imigranţii prinşi pe teritoriul lor către această fostă republică sovietică.

“State din UE trimit aceste persoane în Ucraina, unde se confruntă cu abuzuri”, avertizează HRW.

ONG-ul a cerut Bruxelles-ului să “suspende” acordul de readmisie cu Kievul, până la ameliorarea situaţiei.

Acest document “nu scuteşte statele membre ale Uniunii de obligaţiile lor (…) de a (le) furniza acces la azil şi de a nu trimite oamenii acolo unde se confruntă cu tortura sau cu relele tratamente”, subliniază organizaţia.

Cele mai citite

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă