33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialHerta Muller: Putin, exponent al sistemului sovietic care vrea ca lumea să...

Herta Muller: Putin, exponent al sistemului sovietic care vrea ca lumea să tremure în față lui

Scriitoarea de origine română, Herta Muller, câștigatoare a Premiului Nobel pentru Literatură, a vorbit, într-un interviu acordat ziarului Die Welt, despre scopul lui Vladimir Putin, despre criza din Ucraina, dar și despre asasinatul lui Boris Nemțov, relatează Hotnews. 

Muller a ținut să precizeze că Vladimir Putin va obține orice vrea pentru că Occidentul este neputincios și îl cataloghează pe președintele rus drept ”exponent al sistemului sovietic care nu dorește altceva decât că lumea să tremure în față lui”.

Ea a vorbit, totodată, și despre ancheta demarată în cazul opozantului rus, Boris Nemțov, asasinat acum două săptămâni la Moscova. Scriitoarea de origine română a subliniat că în Rusia nu există justiție independentă.

”Faptul că Putin vrea să se ocupe „personal” de anchetă și pune pe unul dintre amicii săi să conducă investigația este, de fapt, confirmarea oficială a faptului că, în Rusia, nu există justiție independența și un indiciu că adevăratul motiv al crimei este încețoșat prin piste false. Lichidarea oponenților politici face, astăzi, parte din nou din instrumentarul serviciilor secrete ruse atât în țara, cât și în străinătate. Natalia Estemirova, Alexander Litvinenko și, probabil strangulatul, Boris Berezovski – niciuna din aceste crime nu a fost elucidată până astăzi. Chiar dacă Putin nu ar fi dat direct oridunul, această crimă este rezultatul propagandei sale naționaliste aberante, care nu mai are nicio reținere de când duce un război în Ucraina”, a declarat Herta Muller.

Cu privire la criza din Ucraina, Herta Muller a vorbit despre importanța sancțiunilor acordate Rusiei, întrucât reprezintă singura metodă de a arata determinare și distanțare.

”Lui Putin trebuie să i se arate mereu perspectiva următorului nivel de sancțiuni. În schimb, ceea ce se spune pubic (în Vest, n.r.) este că se dorește întoarcerea cât mai rapidă la vechile relații”, a completat scriitoarea.

De când cu războiul din Ucraina, suntem martorii unui proces care necesită măsuri tot mai grobiene. Și tocmai infamia acestei propagande ne arată că Puțin nu are de gând să își schimbe politică după ultimul armistițiu. De la acordul Minsk 2, nimic nu s-a schimbat în termeni de propagandă, iar el își înșeală poporul cu aceeași nerușinare. Soldații ruși care mor pentru el în Ucraina nu există oficial. Familiile lor nu pot jeli decât pe ascuns. Morții sunt negăti. E inuman”, a completat scriitoarea de origine română.

Herta Muller și-a exprimat speranța ca Occidentul să înțeleagă pericolul iminent venit din  partea Rusiei.

”Sper ca Merkel și Steinmeier, dincolo de disciplina lor diplomatică, să știe cu adevărat cu cine au de-a face. În interesul Europei, ei trebuie să înteleagă pericolul ce vine dinspre Rusia”, a declarat Herta Muller.

  

Cele mai citite

Se împart funcțiile de vârf la NATO și la UE. Nu apare vreo poziție disponibilă pentru Klaus Iohannis

Imediat după alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 se negociază funcțiile de vârf la nivelul Uniunii Europene, în paralel cu negocierile pentru postul de...

Se deschid ștrandurile de la Sovata

Pe 21 iunie, se deschid ștrandurile la Sovata și vara își intră oficial în drepturi. E deja binecunoscut că, la Sovata, vara începe odată...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă