14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul nu scapă de proteste, după pactul cu SANITAS. Coaliţia „Solidari pentru...

Guvernul nu scapă de proteste, după pactul cu SANITAS. Coaliţia „Solidari pentru Sănătate“ iese în stradă

Organizația a anunţat noi acţiuni de protest în toată ţara, după ce Federaţia SANITAS a căzut temporar la înţelegere cu autorităţile, inclusiv după intervenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, acceptând promisiunile Guvernului că salariile personalului medical nu vor scădea după 1 ianuarie 2018.

Constituită în urmă cu doar trei zile, la Bucureşti, Coaliția „Solidari pentru Sănătate” este formată din nouă asociaţii profesionale ale cadrelor medicale şi ale pacienţilor. Organizaţia a decis să avertizeze prin acțiuni de protest actuala clasă politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor.  

Coaliția va organiza simultan, pe 2 noiembrie, de la ora 11, pichetarea sediilor județene ale Prefecturilor și Caselor de Asigurări de Sănătate, sediul Guvernului și sediul CNAS, unde va fi depus un memoriu cu solicitările. Pe 15 noiembrie, Coaliția va organiza un miting în București, la care pacienți și medici vor arăta că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări funda-mentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

Medicina de familie, pe cale de dispariţie

„În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienţilor noştri la sănătate, tragem cel mai sumbru şi urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipseşte cu desăvârşire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condiţiile în care contribuţiile românilor au crescut an de an Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

La rândul său, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a precizat că nu există altă opţiune decât să lupte împreună pentru salvarea accesului pacienţilor noştri la servicii medicale de bază şi facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităţilor – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii – de a interveni rapid şi eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor.

În România sunt la ora actuală peste 11.000 de medici de familie, care au pe liste peste 18 milioane de asiguraţi. Anual, aceştia acordă peste 110 milioane servicii, din care peste 55 de milioane sunt consultaţii. Experţii estimează că, în următorii zece ani, mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie. Deşi degrevează activitatea supraaglomerată a serviciilor medicale de urgenţă, medicii de familie susţin că sunt umiliţi şi se află în pragul colapsului, această specialitate fiind văduvită de aplicarea oricărei strategii, subfinanțată continuu, discriminată şi împinsă spre distrugere ca profesie independentă. Asociaţiile profesionale ale medicilor de familie consideră că “vinovaţi de această situaţie sunt administratorii sistemului de asigurări de sănătate, funcţionarii care ocupă birourile din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), funcţionarii şi înalţii funcţionari din Ministerul Sănătăţii (MS). Responsabilitatea este purtată şi de prim-ministrul României, şi de parlamentarii care trebuie să coordoneze şi să tragă la răspundere funcţionarii din MS şi CNAS pentru prestaţia lor în defavoarea pacienţilor”. 

Pacienţii, surse de venit

Reprezentanţii medicilor de familie acuză Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de promovare a intereselor unor societăţi comerciale din domeniul medical, „care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor”. „Pacienţii devin strict surse de venit, sunt atraşi prin tehnici agresive de marketing şi stimularea fricii în faţa bolii, pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăţi comerciale «medicale» nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente şi pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câţiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi şi bugetul FNUASS”, susţine SNMF. Medicii de familie atrag atenţia că, după mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicina familiei în clinicile cu mai multe specialităţi şi laboratoare, proiectul de modificare a Contractului-cadru propune „eliminarea pârghiilor de control asupra necesarului numărului de cabinete de medicina familiei, care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului”. 

Componență

Din Coaliția „Solidari pentru Sănătate“ fac parte:

1. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

2. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

3. Salvați Copiii – România.

4. Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC).

5. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

6. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP).

7. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN).

8. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

9. Asociația „Mame pentru mame”.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) susține acest demers.

Asistența medicală primară este esențială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacțiune a pacienților cu sistemul medical. În același timp, dacă au condițiile necesare, pot asigura prevenția prin informarea corectă a pacienților. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul și a preveni noile infectări.(Marinela Debu, președinte APAH-RO)                                                                                  

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Simona Halep a fost nevoită să abandoneze în prima rundă a turneului Trophee Clarins 

Miercuri, jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost nevoită să se retragă din prima rundă a turneului Trophee Clarins (WTA 125), din motive...
Ultima oră
Pe aceeași temă