26 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialGuvernul aprobă normele pentru aplicarea voucherelor de vacanță. Unde pot fi folosite

Guvernul aprobă normele pentru aplicarea voucherelor de vacanță. Unde pot fi folosite

Guvernul a aprobat, marți, normele pentru aplicarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sistemul privat și bugetar. 

Astfel, angajaţii din sectorul bugetar şi cel privat vor putea primi vouchere de vacanţă pe suport de hârtie sau electronic, cu o valoare care nu poate depăşi şase salarii minime brute pe economie, şi acestea se pot utiliza doar în unităţile turistice licenţiate de către Autoritatea Naţională pentru Turism, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Așadar, valoarea voucherelor de vacanță emise pe suport hârtie, respectiv electronic, nu poate depăși într-un an calendaristic contravaloarea a șase salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată pentru fiecare salariat, limită stabilită prin Ordonanța nr. 8/2014. În prezent, salariul minim pe economie este stabilit la 1.050 de lei lunar. 

Potrivit normelor de aplicare, voucherul de vacanță are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, cu precizarea însă că perioada de valabilitate a suportului electronic nu este limitată la un an. Forma în care se vor primi voucherele este stabilită de angajator și beneficiar. 

Citește și: Bugetarii primesc vouchere în loc de tichete de vacanță

Chiar dacă beneficiarii au dreptul de a alege firma turistică, voucherele pot fi folosite doar la cele afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Națională pentru Turism. Pentru a utiliza voucherul are nevoie doar de actul de identitate. 

”Voucherul de vacanță tipărit sau suportul electornic pe care este acordat acest drept trebuie să aibă înscrise sau stocate următoarele elemente obligatorii: emitentul și datele de identificare, angajatorul și datele sale de identificare, numele, prenumele și codul numeric personal ale beneficiarului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanță, interdicția de a utiliza voucherul de vacanță în alte locuri decât unitățile afiliate, numărul de identificare, unic la nivel de emitent, al suportului electronic, perioada de valabilitate a suportului electronic, elemente de siguranță a suportului electronic (PIN, CIP) şi elemente de identitate vizuală ale brandului de turism al României”, se arată în comunicatul Guvernului. 

De asemenea, este de important de știut că voucherele de vacanță pe suport electronic care sunt transferate primele către beneficiari de către unitățile emitente vor fi considerate utilizate cu prioritate, în baza principiului “primul intrat-primul ieșit“ (first-in – first-out). 

În iunie 2015, a fost publicată în Monitorul Oficial legea care introduce noi modificări privind acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public şi cel privat. Voucherele de vacanţă reprezită bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă.

Citește și: Cine va primi tichete de vacanţă şi unde se pot folosi

În cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime. În cazul angajaţilor din sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanţă va fi stabilită de comun acord cu sindicatele şi va fi menţionată în mod obligatoriu în contractele colective de muncă aplicabile la nivel de unitate.

 

 

Cele mai citite

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....
Ultima oră
Pe aceeași temă