25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialGrup infracţional specializat în spălarea de bani, destructurat de DIICOT

Grup infracţional specializat în spălarea de bani, destructurat de DIICOT

Procurorii D.I.I.C.O.T au trimis în judecată 48 de persoane ce făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate, evaziune fiscală, luare de mită şi favorizarea infractorului.

Procurorii arată, prin rechizitoriul întocmit, că în perioada 2010-2012, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, la intervale diferite de timp, inculpaţii, parte dintre ei angajaţi în cadrul unor unităţi bancare şi doi inculpaţi angajaţi în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, au indus în eroare, direct sau prin interpuşi, mai multe unităţi bancare din România cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare în numele unor persoane juridice sau fizice, producând prejudicii de 7 milioane euro. În aceeaşi perioadă, au fost folosite în raport cu mai multe unităţi bancare, înscrisuri sub semnătură privată (situaţii financiare si bilanţuri contabile) şi înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala şi acte de identitate) în scopul producerii de consecinţe juridice, cu ocazia negocierii, încheierii şi executării contractelor de creditare.

De asemenea, în perioada 2010-2012, la intervale diferite de timp, o parte din membrii grupului infracţional organizat i-au determinat pe reprezentanţii legali ai mai multor societăţi comerciale, controlate în fapt de primii inculpaţi, să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false în scopul obţinerii de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pentru partea de finanţare de 90% din fonduri europene). Trei dintre inculpaţi erau funcţionari în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, prin inducerea în eroare a angajaţilor din cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri au fost obţinute în mod ilicit fonduri din bugetul de stat (pentru partea de finanţare de 10% din bugetul de stat).

În cursul anului 2012, o parte din inculpaţi au pus la dispoziţia altora, societăţi comerciale pe care le controlau, cu scopul încheierii de contracte şi facturi fictive, în vederea compensării T.V.A.-ului de plată, în beneficiul unor societăţi comerciale.

Inculpaţii au transferat, ascuns şi disimulat originea ilicita a sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în raport cu diferite unităţi bancare şi cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii până la concurenţa prejudiciului reţinut. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti. Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Cele mai citite

Nicki Minaj își cere scuze fanilor pentru că și-a amânat concertul după ce a fost arestată în Olanda

Nicki Minaj și-a cerut scuze fanilor în fața hotelului său din Manchester duminică dimineața pentru că a amânat un spectacol în Marea Britanie după...

Atac cu cuțitul în metroul din Lyon! Trei persoane rănite

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu cuțitul în metroul din orașul francez Lyon, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters. Un suspect a fost...

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie - prima etapă, potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă