31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGreva minerilor şi energeticienilor din Oltenia programată pentru luni a fost anulată

Greva minerilor şi energeticienilor din Oltenia programată pentru luni a fost anulată

Greva minerilor şi energeticienilor din Oltenia programată pentru luni dimineaţă a fost anulată, după ce liderii sindicali le-au prezentat angajaţilor protocolul pe care Federaţia Naţională Mine Energie ar urma să îl încheie, în cursul zilei, cu ministrul Economiei, Ion Ariton, informează Mediafax.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţională Mine Energie (FNME), Viorel Temelescu, a declarat  că proiectul de protocol a fost prezentat, luni, începând cu ora 7.00, în fiecare sală de apel din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, precum şi în complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, minerii şi energeticienii stabilind să îşi desfăşoare normal activitatea.

“Este un protocol amplu, care conţine 16 puncte şi pe care noi l-am negociat în aceste zile cu toţi factorii de decizie din această ţară. Cel mai important este că în cele 16 puncte nu se vorbeşte de reduceri de personal, de disponibilizări sau alte lucruri de genul acesta şi, ca atare, membrii noştri de sindicat au decis că nu există motive pentru a mai opri lucrul”, a spus Temelescu.

Ziua de luni este prima în care angajaţii SNLO au revenit la lucru după concediul obligatoriu de care au beneficiat în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, este aşteptat, luni la prânz, la Târgu Jiu, într-o vizită oficială în cadrul căreia va avea discuţii cu reprezentanţii unităţilor miniere şi energetice din Oltenia pe tema constituirii viitoarei companii Electra, companie pe care sindicatele o consideră garantul salvării actualelor locuri de muncă.

Preşedintele FNME, Marin Condescu, a avut şi vineri o întâlnire, la Bucureşti, cu ministrul Economiei, liderul sindical menţionând la finalul discuţiilor că Ion Ariton şi-a manifestat susţinerea pentru demersurile făcute de FNME în privinţa evitării unor disponibilizări masive de personal în minerit şi energie, inclusiv înfiinţarea urgentă a Electra.

Federaţia Naţională Mine Energie a anunţat, la mijlocul lunii decembrie, declanşarea unei greve generale în 10 ianuarie, la nivelul unităţilor din Oltenia, ca urmare a intenţiei administraţiei de a disponibiliza o parte din personalul actual.

FNME a avertizat atunci, printr-un comunicat de presă, că mii de persoane ar urma să îşi piardă locurile de muncă până în 2013, iar după acest termen disponibilizările ar afecta zeci de mii de persoane, în lipsa înfiinţării companiei Electra. Compania respectivă ar urma să înglobeze în structura sa Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexurile energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica.

Guvernul a declanşat încă de anul trecut procedurile de înfiinţare a celor două noi companii energetice, Electra şi Hidroenergetice, dar sindicatele din cadrul Hidroelectrica, precum şi Fondul Proprietatea, au contestat în instanţă demersurile respective. Ulterior, Guvernul a modificat cadrul legal care să permită înfiinţarea celor două companii, însă procedurile care să permită existenţa acestora pe piaţă nu au fost finalizate nici până în prezent.

În cursul anului 2010, minerii din SNLO, dar şi de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, au stat şi câte două săptămâni pe lună în şomaj tehnic din cauza cererii scăzute de cărbune, cererea de lignit necrescând între timp.

Cele mai citite

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă