23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialGOOGLE sărbătoreşte 81 de ani de la naşterea cântăreţei Miriam Makeba, printr-un...

GOOGLE sărbătoreşte 81 de ani de la naşterea cântăreţei Miriam Makeba, printr-un DOODLE special

Google sărbătoreşte, luni, 81 de ani de la naşterea cântăreţei şi activistei sud-africane Miriam Makeba, simbolul muzicii africane şi al luptei antiapartheid, denumită “Mama Africa”.

Noul logo prezintă un desen stilizat, în care Miriam Makeba este surprinsă din profil, în timp ce cântă la un microfon. În noul logo, imaginea artistei înlocuieşte a doua literă “g” din cuvântul “Google”.

Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers.

În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african.

În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea.

 Makeba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cântăreţul american Harry Belafonte, în 1965. De altfel, Harry Belafonte este cel care a ajutat-o pe Miriam Makeba să intre pe teritoriul Statelor Unite în anii ’60. Cei doi au fost recompensaţi în 1965 cu premiul Grammy pentru un album despre situaţia sud-africanilor în timpul epocii apartheid.

Doi ani mai târziu, Makeba şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes “Pata Pata”, inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.

După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, Makeba s-a întors în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cântăreaţa a înregistrat discul “Homeland”, care include un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva apartheid-ului.

“Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagine simbolică a Africii şi a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conştientă de acest lucru”, a declarat cunoscuta cântăreaţă africană în biografia sa.

Miriam Makeba a decedat pe 9 noiembrie 2008, la Napoli, Italia, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 76 de ani.

Potrivit relatărilor AFP de la momentul respectiv, Miriam Makeba a decedat la puţin timp după ce a participat, la Castel Volturno, în apropiere de Napoli, alături de alţi artişti, la un concert antimafia dedicat tânărului scriitor al bestsellerului “Gomorra”, Roberto Saviano, care a fost ameninţat cu moartea de mafia italiană. În “Gomorra”, Saviano introduce cititorul în imperiul Camorrei, cu traficul, şefii şi clanurile ei. Cartea, tradusă în aproximativ 40 de limbi străine, a fost adaptată pentru marele ecran şi a obţinut premiul juriului la ediţia din 2008 a Festivalului de film de la Cannes.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...
Ultima oră
Pe aceeași temă