17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialGheorghe Falcă va fi judecat de Tribunalul Alba Iulia

Gheorghe Falcă va fi judecat de Tribunalul Alba Iulia

Curtea Supremă a decis ieri ca dosarul de corupţie al primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă să fie strămutat de la Arad la Tribunalul Alba Iulia, admiţând astfel o solicitare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Instanţa supremă a decis să menţină toate actele făcute în dosar de Tribunalul Arad.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au înaintat, pe 27 decembrie anul trecut, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare de la Tribunalul Arad a dosarului Falcă. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, declara la începutul lunii ianuarie pentru RL că instituţia pe care o reprezintă nu doreşte să facă publice motivele pentru care se solicită strămutarea până când judecătorii nu vor lua o decizie în această privinţă. Pe de altă parte, surse judiciare au declarat pentru RL că cererea procurorilor poate produce surprize, pentru că s-a făcut într-un moment în care judecata este aproape de finalizare în prima fază procesuală.

„De obicei o astfel de cerere se face înainte de începerea procesului sau la scurt timp după. Asta nu înseamnă că o cerere făcută într-un astfel de moment este interzisă. Numai că momentul ales de procurori arată că în timpul procesului le-au parvenit informaţii care arată că lucrurile nu sunt deloc în regulă pentru soluţionarea corectă a dosarului”, susţin sursele RL. Aceleaşi surse arată că unul dintre motivele de strămutare ar putea fi influenţa foarte mare de care se bucură Gheorghe Falcă în Arad. Procurorii DNA au mai susţinut în cererea de strămutare că experţii desemnaţi să efectueze mai multe expertize din dosar ar fi fost influenţaţi de calitatea lui Falcă de primar al Aradului.

„Parcă eu eram cel acuzat că tergiversez procesul”

Contactat de România Liberă, primarul Gheorghe Falcă ne-a declarat că nu avea cunoştinţă de demersul procurorilor DNA. Liderul PDL ne-a mai transmis că nu doreşte să comenteze pentru că de fiecare dată a evitat să facă comentarii asupra dosarului său penal. „Nu comentez pentru că nici până în prezent nu am comentat nimic. Tocmai se apropia de final procesul, se terminaseră de audiat martorii DNA. Parcă eu eram cel acuzat că tergiversez procesul”, ne-a declarat Falcă la începutul lunii ianuarie.

Acuzaţiile

Potrivit DNA, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al Aradului, Gheorghe Falcă a primit de la reprezentanţii firmei Elecon Plus, Francisc Demeter şi Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.

Imobilul de 242 metri pătraţi a fost primit la schimb cu un apartament de bloc cu trei camere, de 90 metri pătraţi, situat la etajul 9. Diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 euro.

De altfel, cei doi parteneri de schimb ai lui Falcă au şi vândut apartamentul, cu suma de 80.000 euro, după numai trei săptămâni. Potrivit DNA, primarul arădean a acţionat ulterior pentru ca Demeter şi Radu Vasil să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 metri pătraţi, situat în zona centrală a municipiului Arad şi pe care fusese amplasată fosta fabrică SC ZAHĂR SA Arad. Acest teren a fost vândut de Consiliul Local Arad cu doar 838.944 euro, faţă de valoarea sa reală, de aproape trei milioane de euro.

Cele mai citite

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...

Interpol l-a plasat în căutare internațională pe Mohamed Amra, ai cărui complici au ucis doi polițiști

Organizația internațională a poliției, INTERPOL, l-a plasat la rubrica "Wanted persons" ("Persoane căutate") pe Amra Mohamed (30 de ani), arestatul care a fugit de...

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...
Ultima oră
Pe aceeași temă