9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialGeopolitică. Putin mută nuclear în Crimeea

Geopolitică. Putin mută nuclear în Crimeea

 

După ce Rusia a testat o rachetă de croazieră lansată de la sol, Casa Albă a acuzat Moscova de violarea Tratatului sovieto-american din 1987, un acord istoric ce interzice lansarea de la sol a rachetelor cu rază intermediară.

delegaţie americană va sosi la Moscova în această săptămână pentru a încerca să clarifice acuzaţiile. În Foreign Policy, senatorul american Jim Inhofe apreciază că „este timpul pentru oprirea acumulării de arme nucleare de către Putin” şi se referă la decizia lui Putin de instalare de rachete Iskander-M în Crimeea.

Responsabili americani declară că Rusia a început teste cu rachete de croazieră din 2008, iar Administraţia Obama a evocat cu partea rusă preocuparea încă din mai 2013, acuzând formal că testul reprezintă o violare a tratatului din 1987. Delegaţia americană, condusă de Rose Gottemoeller, înalt funcţionar pentru armamente din cadrul Departamentului de Stat, care cuprinde şi experţi ai Consiliului Naţional de Securitate,ai Pentagonului şi Departamentului Energiei, se va întâlni joi cu responsabili ruşi.

În cel mai bun caz, negocierile vor fi dificile, având loc într-un moment de tensiuni puternice legate de criza din Ucraina şi în contextul divergenţelor privind viitorul controlului armamentelor. În timpul primului mandat al lui Barack Obama la Casa Albă, Statele Unite şi Rusia au încheiat un acord de reducere a arsenalului, de reducere la 1.500, până în 2018, a numărului de ogive nucleare strategice desfăşurate.

Dar responsabilii ruşi au semnalat că Rusia nu este pregătită să negocieze reduceri mai importante în ce priveşte armele nucleare cu rază lungă de acţiune, respingând propunerea lui Obama din 2013 pentru un nou acord care ar reduce până la o treime desfăşurarea armelor nucleare strategice. Explicând reticenţele Rusiei, Mihail Ulianov, responsabil în Ministerul rus de Externe, declara că nu este posibilă o reducere în parte din cauza proiectelor americane de amplasare a sistemului de apărare anti-rachetă în Europa.

Experţi occidentali apreciază că armele nucleare au căpătat un loc mult prea important în doctrina militară a Rusiei pentru a compensa slăbiciunea forţelor sale convenţionale. Preşedintele Vladimir Putin a întărit această impresie luna trecută, când a subliniat puterea nucleară a Rusiei în comentarii ce păreau destinate să descurajeze Occidentul să furnizeze susţinere militară importantă pentru Ucraina.

După ce s-a stabilit că Rusia a violat acordul din 1987, Obama i-a trimis lui Putin o scrisoare, în iulie, în care arată că SUA sunt interesate de un dialog la înalt nivel care ar viza prezervarea acestui tratat. Secretarul de stat, John Kerry, a transmis un mesaj similar în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Rămâne de văzut ce se va discuta la reuniunea de la Moscova.

Noi ameninţări ruse

Încă o dată, preşedintele rus, Vladimir Putin şi-a arătat muşchii fără să răspundă serios preşedintelui Obama, arată senatorul american Jim Inhofe. În octombrie 2007, Guardian releva că preşedintele Putin intenţiona să se retragă din tratatul INF, aparent respectarea acestuia fiind prea dificilă pentru liderul rus. De altfel, a violat tratatul INF în iulie, când Rusia a testat o rachetă de croazieră lansată de la sol.

Administraţia a negociat un nou tratat de control al armamentelor cu ruşii înainte de rezolvarea violării potenţiale a INF şi nu este clar de ce. Din punct de vedere militar, o nouă rachetă de croazieră precum cea testată, cu o rază cuprinsă între 500 şi 1.500 km, permite Rusiei să ameninţe aliaţii SUA în Europa, în Orientul Mijlociu şi în Asia de Est. Şi pune la discreţia forţei nucleare a Moscovei obiective importante în China, India, Pakistan şi alte ţări. Rusia desfăşoară avioane şi submarine armate cu rachete de croazieră care ameninţă deja aliaţii noştri, dar bazele aeriene şi submarine pot fi vizate şi distruse de armata americană, în cazul unei confruntări. În schimb, o rachetă de croazieră mobilă este mult mai dificil de depistat.

Invazia lui Putin în Ucraina şi anunţul său din 14 august că a aprobat staţio-narea de rachete cu capacitate nucleară Iskander-M şi bombardiere grele TU-22 în Crimeea provoacă îngrijorări suplimentare privind dezvoltarea de către Rusia a unei noi rachete nucleare. Staţionarea noilor forţe nucleare în Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Putin în martie, reprezintă, de asemenea, o nouă ameninţare pentru securitatea Europei, dar şi un mesaj clar al lui Putin că are intenţia să încalce integritatea teritorială a vecinilor săi. Ruşii au ocolit tratatul INF, dezvoltând o nouă rachetă balistică intercontinentală numită RS-26. Cum vor răspunde SUA provocării nucleare a Rusiei? „Este deja prea târziu pentru a negocia ca ruşii să se conformeze. Au testat această capacitate şi nu avem nici un mijloc să ştim cu certitudine dacă au amplasat aceste sisteme”.  

Cele mai citite

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...
Ultima oră
Pe aceeași temă