19.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialGazprom: Ne intereseaza depozitele de gaze din Romania

Gazprom: Ne intereseaza depozitele de gaze din Romania

Purtatorul de cuvant al sefului Gazprom, Alexei Miller, a raspuns in scris intrebarilor adresate de "Romania libera". In interviul luat de "R.l.", oficialul celui mai mare exportator de gaz pe plan mondial anunta scaderea pretului la gazele rusesti din 2009, lasa usa deschisa Romaniei in proiectul "South Stream" si anunta intentia de a investi masiv in tara noastra.

In interviul luat de "Romania libera", reprezentantul Gazprom incearca, totodata, sa linisteasca Uniunea Europeana, sustinand ca alianta celor trei mari exportatori de gaz, Rusia, Iran si Qatar, nu se va transforma intr-un cartel care va fixa discretionar pretul la gaz.

» "Romania libera": Care sunt proiectele Gazprom pentru Romania in viitorul apropiat? Informatii recente, cu caracter oficial, mentionau Romania pe harta proiectului "South Stream", cu toate ca Bucurestiul mentine inca o pozitie ostila.
Serghei Kuprianov: Consideram de perspectiva cooperarea ruso-romana in domeniul gazelor pe linia depozitelor subterane, dar si a dezvoltarii capacitatilor de tranzit deja existente si a crearii unora noi. Cat priveste proiectul "South Stream", studiem mai multe trasee ale conductei, care sa treaca pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene si nu excludem nici una dintre variantele posibile. In orice caz, nu a existat nici o informatie oficiala dinspre Gazprom privind alaturarea Romaniei la acest proiect.

» "R.l.": Ce ar avea Romania de pierdut, din punctul de vedere al Gazprom, daca autoritatile locale vor continua sa sprijine viziunea "Nabucco"?
S.K.: Exista doua contracte pe termen lung semnate intre Gazprom si Romania, care prevad livrari de gaz pana in 2030. Daca, insa, va exista in tara cerere pentru cantitati suplimentare , gazul "Nabucco" – cu conditia ca aceasta magistrala sa fie si construita – impreuna cu gazul rusesc, vor putea satisface nevoile. De aceea, nu vedem minusuri in participarea Romaniei la "Nabucco". De altminteri, nu poate fi afectat caracterul constructiv al cooperarii cu Gazprom: proiectele noastre nu se contrapun si nu concureaza proiectul "Nabucco". In negocierile care se deruleaza in prezent intre Gazprom si Romania, nu se mentioneaza aspectul "Nabucco".

» "R.l.": Pe de alta parte, unii experti apreciau recent ca ultimele intalniri dintre oficialii rusi si romani (de la Gazprom, Transgaz si Romgaz) si unele sugestii ca ar fi posibil ca Romania sa ajunga pe harta "South Stream" tin de strategia Gazprom. Acesta ar urmari sa creeze o competitie falsa intre state care au aderat deja la proiect (este vorba de Serbia si Bulgaria) si care acum isi negociaza participarea. Cum raspundeti unor atare remarce?
S.K.: Gazprom nu are nevoie sa forteze identificarea de noi parteneri care sa se alature "South Stream" prin stimularea unei astfel de competitii. Nu trebuie sa provocam pe nimeni sa ni se alature, partenerii nostri europeni inteleg beneficiile. "South Stream", care inclina spre asigurarea unei baze solide de resurse, nu se va limita doar la a spori flexibilitatea si siguranta livrarilor de gaz natural rusesc spre Europa, ci, pe termen lung, va aduce un castig economic esential acelor tari prin care va trece magistrala. Ungaria, Serbia si Bulgaria au dat deja asigurari Gazpromului ca "South Stream" reprezinta un proiect prioritar pentru ei si pentru intregul continent european. De altfel, toti partenerii nostri isi declara disponibilitatea de a finanta proiectul chiar si in conditiile actualelor dificultati economice.

» "R.l.": Care sunt predictiile Gazprom privind evolutia pretului la gazele livrate Romaniei in perioada urmatoare? Este posibil, si daca da, ce ii revine Romaniei de facut pentru a semna acorduri directe de livrare cu Gazprom si nu prin intermediari?
S.K.: Preturile la gaze nu sunt stabilite de Gazprom, ci depind de evolutia cotatiilor la petrol. In acest moment, preturile la gaz reflecta varful de pret al petrolului din vara. Prin urmare, din al doilea trimestru al anului 2009, pretul la gaz va incepe sa scada. Ceea ce este valabil si pentru Romania. Subliniez insa: Gazprom fixeaza pretul gazului livrat la granita, dar nu si pe cel platit de consumatorii finali din Romania si din alte tari. Cat despre trecerea la semnarea unor contracte directe intre Romania si Gazprom, dupa cum deja am precizat, in prezent se deruleaza doua contracte pe termen lung, valabile pana in 2030, cu companiile Coneff Energy si WIEE. Dar daca va exista o cerere suplimentara de gaz in tara dumneavoastra noi, cu siguranta, vom fi gata sa propunem oferte pentru noi contracte.

» "R.l.": Isi mentine Gazprom interesul de a investi in depozite de gaz in Romania? Daca da, unde si cati bani?
S.K.: Credem ca amenajarea unor depozite subterane pe teritoriul Romaniei poate deveni un element important al cooperarii ruso-romane in domeniul gazelor naturale si va permite o alimentare sigura a consumatorilor in timpul iernii, dar si o mai eficienta utilizare a capacitatilor de transport. In prezent, Gazprom continua conlucrarea cu expertii romani, evaluand conditiile de amenajare a noi capacitati de stocare in Romania, inclusiv in zona depozitului de la Roman-Margineni. Totusi, momentan nu exista decizii concrete privind aceste proiecte.

"R.l.": Ce va aduce nou pentru tranzactiile internationale cu gaz formula unui cartel precum cel al OPEC din industria petrolului?
S.K.: Rostul unei asemenea organizatii a statelor exportatoare de gaz (Rusia, Iran si Qatar – n.r.) nu e de a fixa intre ele pretul, ceea ce ar fi si imposibil. Spre deosebire de petrol, gazul nu este un bun de schimb clasic. Volumele de gaz sunt livrate prin contracte pe termen lung, avandu-se in vedere si evolutia petrolului. Astfel, stabilirea pretului devine secundara fata de cum stau lucrurile pe piata petrolului. Tocmai de aceea sunt lipsite de fundament discutiile despre un asa-zis OPEC al gazului. Este necesar sa dezvoltam in comun strategii de dezvoltare a infrastructurii extractive si de transport la scala globala, tocmai de aceea a fost creat grupul celor trei mari exportatori de gaz.

» "R.l.": In urma cu cateva saptamani ministrul iranian al Petrolului a declarat ca "au fost puse bazele pentru constituirea unui comitet tehnic" al viitorului "cartel". Cum raspundeti criticilor si temerilor Vestului ca "OPEC-ul gazului" ar putea actiona ca un instrument politic in momente-cheie?
S.K.: Atat Gazprom, cat si partenerii nostri din acest grup am lucrat de ani buni pe conditiile standard ale practicilor din piata internationala. Ipoteza ca organizatia, al carei scop este de a dezvolta dialogul dintre producatorii de gaz, ar putea, teoretic, sa interfereze cu lumea politicului este absurda. Dupa cum am spus deja, grupul celor trei nu are nimic in comun cu vreun cartel sau cu OPEC, ci are cu totul alte probleme. Iar aceste probleme nu au nimic de-a face cu sfera politica. Sunt sigur ca adevarata munca a celor trei va face sa dispara temerile europenilor.

Discutii intense pe axa "Moscova-Bucuresti"
Pana la asteptatul, dar incertul dezghet politic dintre Cotroceni si Kremlin, lucrurile au fost recent devansate de pragmatismul oficialilor romani si rusi din industria gazului. Deplasarea directorilor Romgaz si Transgaz la discutii cu oficialii colosului Gazprom a generat speculatii privind o surprinzatoare, dar potentiala, angajare a  Romaniei in proiectul "South Stream". Un proiect de 10 miliarde de dolari care prevede construirea unei conducte de transport  a gazelor rusesti de la Marea Neagra spre sud-estul Europei. Nici una dintre parti nu recunoaste insa, oficial, abordarea acestui subiect.

Totusi, in urmatoarea perioada, e randul rusilor de la Gazprom sa vina in Romania pentru a detalia subiectele puse deja pe masa, in octombrie, la Moscova. Intre timp, tara noastra isi continua implicarea in proiectul concurent, "Nabucco". Acesta e sustinut de UE si SUA, costa 12 miliarde de euro, si ar trebui sa reduca dependenta UE fata de gazele rusesti, avand ca alternativa rezervele existente in Marea Caspica, Iran si Egipt. Pana acum, Gazprom i-a convins sa i se alature pe trei dintre vecinii Romaniei: Bulgaria, Serbia si Ungaria. Lor li se adauga Grecia si, posibil, Austria si Slovenia.

 

 

PRECIZARE

Gazprom a solicitat "Romaniei libere" urmatoarea corectie in articolul "Interviu cu seful Gazprom: ne intereseaza depozitele de gaze din Romania": oficialul Gazprom citat in interviul publicat astazi de "R.l." este  purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov, si nu Alexei Miller, presedintele colosului energetic de la Moscova. Cu toate acestea, punctele de vedere exprimate in interviu apartin grupului Gazprom.
Precizam ca aceasta confuzie a fost generata de o eroare de comunicare cu oficialitatile Gazprom.

Cele mai citite

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...

Procurorii și polițiștii continuă operațiunea “Jupiter”. Peste 150 de percheziții într-o singură zi

Operațiunea "Jupiter", pe care procurorii și polițiștii o derulează în această perioadă pe întregul teritoriu al României, a inclus, doar în ziua de miercuri,...

Cum va arăta sezonul estival în 2024? Prețul mediu pentru o noapte de cazare pe timpul verii începe de la 500 de lei

Turiștii români se pregătesc pentru debutul sezonului de vară, mai ales după o perioadă cu temperaturi schimbătoare. Potrivit  platformei hoteliere online Travelminit.ro, aceștia au...
Ultima oră
Pe aceeași temă