23.9 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialGala caritabilă “Diamante şi box”, fără conducerea Federaţiei Române de Box

Gala caritabilă “Diamante şi box”, fără conducerea Federaţiei Române de Box

Leonard Doroftei, şeful Federaţiei Române de Box, vicele Francisc Vaştag şi antrenorul Titui Tudor nu au ajuns la Oradea, acolo unde va fi organizată gala caritabilă “Diamante şi box”.

Au ajuns, în schimb, la eveniment vicele Vasile Câtea și antrenorii Valentin Vrânceanu și Alec Năstac.

''Din motive pe care noi nu le cunoaștem, dl președinte Leonard Doroftei, Francisc Vaștag și Titi Tudor nu au ajuns la gala organizată de noi. De asemenea, doamna ministru al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, ar fi dorit să ajungă, dar trebuia să depună la guvern bugetul și acest lucru a reținut-o la București. Ne-a trimis însă un mesaj'', a spus, în timpul festivității, organizatorul evenimentului, Sebastian Silaghi, președintele CS Basti Box Salonta, potrivit Agerpres.

Evenimentul "Diamante si Box" a fost organizat, la Teatrul de stat din Oradea, pentru a aduna fonduri menite să susțină antrenamentele și deplasările celor 60 de copii ai Clubului Sportiv Basti Box din Salonta, care sunt pregătiți aici în mod gratuit.

Gazdele orădene i-au invitat în mod special pe ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, pe președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei, pe vicepreședinții Francisc Vaștag, Vasile Câtea, pe antrenorii Valentin Vrânceanu, Titi Tudor și Alec Năstac.

Fost sportiv de performanță și antrenor la clubul Dinamo, Valentin Vrânceanu i-a îndemnat pe toți, ca un laitmotiv, să facă mișcare, să facă sport, pentru sănătate, pentru chef de viață, deoarece, "după o oră de mișcare, veți privi altfel lucrurile''.

''Întâi să căutați să înțelegeți acest sport, boxul. Și practicați-l cu pasiune. Atâta timp cât lucrați, trăiți cu pasiune și veți avea numai satisfacții'', i-a îndemnat antrenorul.

Vrânceanu l-a amintit, ca exemplu, pe bihoreanul Nicolae Talpoș, campion național, campion olimpic la Montreal (decedat la doar 28 de ani, într-un accident de mașină), și a ținut să felicite fetele din box, care, ''deși este un sport atât de bărbătesc'', au reușit să ridice foarte sus stindardul.

Poreclit ''Lemnul'', pentru forța loviturilor sale, cel care a stat la masă cu Fidel Castro înainte de a fi felicitat de Ceaușescu pentru medalia de bronz de la Montreal, antrenorul de azi Alec Năstac a vorbit publicului despre drumul său, ''din întâmplare'', în box, o cale pe care o pot alege mulți copii dacă sunt îndrumați corect, ''așa cum face Sebi Silaghi la Salonta'', și sprijiniți cu cele necesare.

''Înainte, era o pregătire și o înțelegere mult mai mare pentru sport. Eu nu doresc și nu știu cine ar vrea ca urmașii noștri să fumeze, să se drogheze sau să umble doar prin baruri de noapte… Am avut întotdeauna relații foarte strânse cu Oradea și cu Salonta. De aici s-au ridicat foarte mulți sportivi buni, printre care cel mai bun a fost Nicolae Talpoș, pe care am vrut să-l luăm la Steaua'', a povestit Alec Năstac.

Primul campion la box profesionist din România de după Revoluție, consilier în MTS, vicepreședintele Vasile Câtea a subliniat că gala caritabilă pentru box este "o premieră în lumea boxului din România", un ''eveniment care adună oameni pentru a ajuta alți oameni.''

El a mărturisit că, deși născut într-o familie de țărani cu șase copii, într-un cătun cu zece case, a reușit să ajungă să colinde continentele printr-un sport care l-a făcut responsabil.

''Visul meu a fost să devin electrician. La șapte ani ni s-a tras și nouă curent în sat. Venea un nene, în halat, umbla cu șurubelnița pe undeva și primea o sută de lei. Într-adevăr, m-am înscris la liceul energetic din Iași. Aveam 38 de kg și eram rău de gură. Din cauza acestei 'calități', am încasat-o de multe ori. Am hotărât să fac lupte ca să mă apăr, dar am ajuns la box. Din acel moment, viața mea s-a schimbat total'', a rememorat, pentru o sală plină, fostul boxer.

Vicele FRB a mai spus că în Bihor există ''o temelie foarte serioasă'' pentru acest sport, motiv pentru care s-a și întâlnit în cursul zilei cu conducerea Prefecturii, a Consiliului Județean și a Camerei de Comerț, în ideea solidarizării într-un scop comun, susținerea boxului. Vasile Câtea a subliniat necesitatea organizării unor competiții de masă, naționale care să permita talentelor sportive să fie remarcate şi ghidate spre performanţă.

 

Cele mai citite

Premierul Slovaciei a fost externat. Robert Fico va primi îngrijiri medicale la domiciliu

Prim-ministrul slovac Robert Fico, rănit grav într-o tentativă de asasinat la începutul acestei luni, a fost transferat joi seara de la spitalul din Banská...

Cutremur în această dimineață în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs vineri dimineaţa, la ora 5:47, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional...

Trump spune că va face apel la condamnarea istorică

Donald Trump a declarat că va face apel la verdictul de vinovăție care a făcut din el primul președinte american condamnat pentru o infracțiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă