27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Furnizorii de Internet cer instanței suspendarea concesiunii Netcity

UPDATE. Furnizorii de Internet cer instanței suspendarea concesiunii Netcity

ANCOM spune că nu are atribuţii în verificarea implementării măsurilor prevăzute în avizul care stabileşte condiţiile tehnice şi economice privind accesul operatorilor telecom la reţeaua Netcity, în replică la solicitarea ANISP şi INES de anulare a contractului de concesiune a reţelei metropolitane.

„Autoritatea nu are atribuţii de verificare a implementării măsurilor prevăzute în avizul conform, dar în urma deciziei instanţelor de judecată, cei interesaţi au posibilitatea legală de a aplica dispoziţiile art. 10 alin. (4) din Legea nr. 154/2012 conform cărora «(4) […] implementarea unor proiecte de instalare de infrastructură, în condiţiile alin. (2), în lipsa avizului conform al ANCOM prevăzut la alin. (3), poate fi atacată de orice persoană interesată la instanţa de contencios administrativ competentă»”, au declarat reprezentanţii Autorităţii, citați de Mediafax.

Reprezentanţii ANCOM menţionează că în luna septembrie a anului 2013 instanţele de judecată au stabilit fără echivoc legalitatea avizului conform acordat de ANCOM în prima parte a aceluiaşi an.

Asociaţia furnizorilor de servicii de acces la Internet (ANISP) şi INES Group au solicitat în instanţă, în luna mai, suspendarea şi anularea actului normativ prin care a fost aprobat contractul de concesiune al reţelei Netcity, a declarat preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu.

„Prin avizul conform emis la data de 30 mai 2013 în baza Legii 154/2012, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a constatat nereguli privind toate contractele încheiate de compania Netcity Telecom, operatorul reţelei metropolitane Netcity, cu furnizorii bucureşteni de servicii şi reţele de comunicaţii. Cu toate acestea, după mai bine de un an, nici Netcity Telecom, nici Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi nici emitentul avizului conform, ANCOM, nu acţionează pentru implementarea noilor condiţii economice şi tehnice de acces la infrastructura metropolitană pentru fibră optică”, a afirmat Bătrâneanu, citat de Mediafax.

El a adăugat că ANCOM, emitentul avizului conform, trebuia să continue procesul de elaborare a celei de-a doua faze a acestui aviz, respectiv stabilirea tarifelor finale de acces la Netcity pe baza unui model de calculaţie orientat către costuri.

"ANISP îşi face cunoscută intenţia de a face toate demersurile împotriva reprezentanţilor ANCOM şi a membrilor Consiliului de Administraţie al UTI Grup pentru neregulile sesizate şi nerespectarea măsurilor corective stabilite pentru proiectul Netcity dacă în termen de cel mult 30 de zile ANCOM nu va finaliza avizul în conformitate cu cele prevăzute în însuşi cuprinsul acestuia", a spus şeful ANISP.

În mai 2013, ANCOM a avizat condiţiile tehnice şi economice privind accesul operatorilor telecom la reţeaua Netcity, aviz condiţionat de implementarea anumitor măsuri în termen de patru luni.

Emiterea avizului a fost solicitată de PMB în noiembrie 2012, în baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii.

Astfel, pentru a îndeplini obligaţia de nediscriminare, se preciza în comunicatul ANCOM din 30 mai 2013, era necesară publicarea unei oferte de referinţă pentru accesul la infrastructură care va conţine cel puţin elementele specificate de ANCOM.

De asemenea, era necesar să se elimine restricţiile privitoare la instalarea unui singur tip de mediu fizic (fibra optică) în tubete şi să se stabilească în mod clar faptul că accesul poate fi refuzat doar în baza unor criterii obiective.

"Oferta nu trebuie să conţină prevederi care să oblige beneficiarii să achiziţioneze servicii de care nu au nevoie şi pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, închirierea a minim două tubete pe o perioadă de minim cinci ani sau condiţionarea furnizării serviciilor de acces de achiziţionarea şi plata serviciului de supraveghere a instalării", se mai spunea în comunicatul ANCOM din 30 mai 2013.

Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reţeaua Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporţional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, ANCOM spune că este necesară fundamentarea tarifelor în funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat în conformitate cu un set minim de criterii.

ANCOM a stabilit un termen maxim de şase luni pentru realizarea acestui model de calculaţie a costurilor şi comunicarea sa către autoritate.

Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei şi contractelor cadru şi până la avizarea de către ANCOM a condiţiilor economice de acces pe baza modelului de calculaţie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de "racord".

De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de "branşament FTTB".

În plus, îndeplinirea cerinţelor legale de nediscriminare şi proporţionalitate implică practicarea unui singur tip de contract pentru aceeaşi categorie de servicii, indiferent de etapa de dezvoltare a proiectului, se mai spune în comunicat.

Potrivit ANCOM, măsurile cuprinse în aviz urmăresc să asigure realizarea accesului deschis la reţeaua Netcity în condiţii nediscriminatorii, proporţionale şi obiective, în vederea dezvoltării unei concurenţe sustenabile la nivelul pieţelor cu amănuntul, asigurând astfel furnizarea de servicii competitive, în beneficiul utilizatorilor de servicii de comunicaţii din Bucureşti.

"Deşi acest aviz conform a avut ca termen maxim de implementare data de 1 octombrie 2013, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de telefonie, internet şi televiziune oferite locuitorilor Capitalei şi la scăderea tarifelor asociate acestora, nici Netcity Telecom, compania de proiect a concesionarului UTI Grup, şi nici PMB nu l-au pus până în prezent în aplicare", a spus Bătrâneanu.

El a adăugat că Netcity Telecom şi PMB au pierdut cele cinci procese în care au solicitat Curţii de Apel Bucureşti fie suspendarea, fie anularea avizului conform emis de ANCOM în aplicarea Legii 154/2012.

"În ciuda sentinţelor pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, Netcity Telecom şi PMB refuză în continuare măsurile corective impuse de ANCOM", a arătat Bătrâneanu.

În acest context, ANISP şi companiile de comunicaţii membre iau în calcul măsuri legale şi penale în vederea anulării în instanţă a contractului de concesiune aflat la baza reţelei Netcity, chiar dacă acest proiect, în esenţa sa, spune Bătrâneanu, ar fi trebuit să reprezinte un moment pozitiv în dezvoltarea industriei telecom la nivelul Capitalei.

"Astfel, în data de 22 noiembrie 2013, ANISP a sesizat Direcţia Naţionaă Anticorupţie (DNA) cu privire la posibilele fapte de corupţie săvârşite, iar în luna mai a acestui an, împreuna cu INES Group, am cerut in instanţă suspendarea şi anularea Hotărârii CGMB 108/2008 prin care a fost aprobat contractul de concesiune care stă la baza proiectului Netcity", a afirmat şeful ANISP.

Bătrâneanu a mai spus că aplicarea avizului ANCOM de către Netcity Telecom ar reduce costurile furnizorilor care utilizează reţeaua metropolitană a Capitalei cu 40-50%.

"ANISP nu este împotriva reţelei Netcity, ci împotriva tarifelor practicate de Netcity Telecom, care practic falimentează operatorii telecom locali. Spre exemplu, din 45 de membri, ANISP a rămas cu 36, iar Asociaţia InterLAN cu 25 membri, de la 35", a afirmat şeful ANISP.

El a precizat că, săptămâna viitoare, ANISP şi Asociaţia InterLAN vor notifica ANCOM că, dacă nu va lua măsuri de aplicare a prevederilor avizului din mai 2013, vor depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva preşedintelui şi directorului juridic ai autorităţii de reglementare în comunicaţii.

"ANCOM poate să amendeze Netcity Telecom, poate să suspende activitatea acestei societăţi, are numeroase posibilităţi de sancţionare, dar, suprinzător, nu a făcut nimic până acum, cu toate că putea, spre exemplu, să dea în judecată Netcity Telecom pentru nerespectarea avizului din mai 2013", a arătat Bătrâneanu.

El a afirmat că autoritatea de reglementare, în loc să apere industria, aşa cum prevede statutul instituţiei, a apărat interesele Netcity Telecom, prin pasivitate.

"Preşedintele UTI Grup, Tiberiu Urdăreanu, a declarat că Netcity Telecom practică aceste tarife pentru că are de rambursat creditele luate de la bănci pentru realizarea reţelei Netcity. El omite un lucru: reţeaua a fost concesionată pe 49 de ani, dar vrea să recupereze banii mult mai repede", a spus şeful ANISP.

Bătrâneanu a menţionat că, potrivit DNA, fostul director al Directiei Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP) din PMB, Mădălin Dumitru, ar fi favorizat o serie de firme la obţinerea de contracte cu municipalitatea pentru lucrari mari din Bucureşti.

"Una dintre lucrări este reţeaua Netcity, potrivit DNA. Trageţi dumneavoastră concluzia", a spus şeful ANISP.

Bătrâneanu a mai spus că INES Group a calculat că prejudiciul creat de neaplicarea tarifelor menţionate în avizul ANCOM din 2013 se ridică la aproximativ 450.000 euro.

"INES Group s-a adresat instanţei pentru recuperarea acestui prejudiciu de la UTI Group", a menţionat şeful asociaţiei.

Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa PMB pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

În prezent, reţeaua Netcity are aproape 900 kilometri.

Acţionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% şi UTI Grup – 0,01%.

În 2013, afacerile Netcity Telecom a atins 33,57 milioane de lei, iar profitul net a totalizat 5,2 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Cele mai citite

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...

Tragedie în lumea fotbalului. Portarul naționalei Muntenegrului a murit la 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de...

FOTO&VIDEO. Kate Middleton, prezentă la parada Trooping the Colour, în prima apariție publică după diagnosticul de cancer

Kate Middleton are prima apariție publică de la diagnosticul de cancer. Regele Charles al III-lea și nora sa, Kate Middleton, Prințesa de Wales, au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă