21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFranţa divizează coaliţia

Franţa divizează coaliţia

Franţa a lansat primul atac împotriva Libiei fără a-şi informa în totalitate aliaţii, iar încercările sale de a exclude o intervenţie a NATO au divizat coaliţia internaţională care a instaurat o zonă de interdicţie aeriană în această ţară, afirmă diplomaţi citaţi de Financial Times, anunţă NewsIn.

“Pe măsură ce ne apropiam de încheierea unui acord în privinţa (unei intervenţii) NATO, Franţa a blocat deodată totul, ceea ce ne-a surprins la început… Dar apoi a devenit clar – (preşedintele francez Nicolas) Sarkozy a vrut să anunţe raidurile exact la finalul unei şedinţe la Paris unde conducea spectacolul”, a declarat un oficial occidental, adăugând că ţările membre NATO au lucrat mai multe săptămâni pentru a ajunge la un acord în vederea preluării efective de către alianţă a conducerii operaţiunilor.

Relaţiile au devenit atât de tensionate luni, încât ambasadorii francez şi german la NATO au părăsit sala unde avea loc o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional al alianţei, după ce secretarul general Anders Fogh Rasmussen a criticat Parisul pentru că a împiedicat intervenţia NATO şi Germania pentru că nu a participat activ la operaţiuni.

“Există tensiuni majore între Statele Unite şi Marea Britanie pe de o parte şi Franţa pe de altă parte”, a precizat un oficial occidental.

Dar Franţa neagă că ar fi acţionat singură în atacul de sâmbătă. “Toate raidurile aeriene au fost coordonate cu partenerii noştri”, a afirmat un oficial de rang înalt din Ministerul francez al Apărării.

Spre deosebire de Marea Britanie, Franţa s-a opus în permanenţă ca operaţiunea să fie condusă de NATO, susţinând că acest fapt ar trimite mesajul greşit în lumea arabă.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă