16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialFOTO, VIDEO: Amenajează-ţi casa în stil etnic cu Dana Săvuică

FOTO, VIDEO: Amenajează-ţi casa în stil etnic cu Dana Săvuică

Etnicul reprezintă un trend foarte prezent în decorul contemporan, inspiraţia provenită din prelucrarea stilului de locuire tradiţional din variate părţi ale lumii impunându-se din ce în ce mai mult în designul de interior.

Artă sau accesorii pentru casă, obiectele etnice pot fi amintiri frumoase din vizite din alte ţări sau lucruri care sugerează locuri exotice. Deseori deşi sunt folosite ca decoraţiuni, ele sunt obiecte de life-style.

Extrem de frumoase şi interesante sunt obiectele care valorifică tradiţiile populare. De altfel, valorificarea etnicului românesc prezintă surse nesecate de inspiraţie, atât în decor, cât şi ca stil de viaţă.

Covoare olteneşti, linguri din lemn, cergi, împletituri, icoane pe sticlă, vase ceramice, toate sunt lucrate manual de către meşteri artizani, înfrumuseţând orice casă. Alt exemplu îl reprezintă însăşi casele tradiţionale din lemn, având şi interiorul cu decor de lemn în combinaţie cu alte accesorii şi decoraţiuni rustice.

Atenţie, însă, dacă aveţi de gând să vă amenajaţi locuinţa în acest mod nu trebuie să exageraţi şi să cădeţi în folclorism, oricât de frumoase ar fi, nu aţi dori să locuiţi într-o casă ca acelea de la Muzeul Satului.

Preluarea soluţiilor funcţionale şi decorative pe care mentalitatea tradiţională le-a conceput cândva conferă realizărilor contemporane un surprinzător aer de înnoire şi generează un spectaculos mixaj între confortul dotărilor şi designul etno.

Magazinele de decoraţiuni interioare şi mobilier expun variate produse cu aspect puternic individualizat de apartenenţă la o anumită cultură, fie că sunt creaţii contemporane care prelucrează idei de sorginte etnică, fie că sunt realizări autentice.

Aceleaşi tendinţe le regăsim şi în cazul târgurilor şi expoziţiilor internaţionale, precum şi în propunerile designerilor renumiţi, iar dintre exemple am putea da Ambiente, Tendence şi HeimTextil de la Frankfurt şi chiar Maison&Objet de la Paris.

Se poate spune că în tendinţe sunt motivele de inspiraţie asiatică, africană, aborigenă, cele din America de Sud, ca de altfel şi cele spaniole şi portugheze.

Există multe recomandări ale specialiştilor referitor la amenajarea unei case cu decor etno. De multe ori, proprietarii, legaţi într-un anumit mod de o anumită cultură şi având multe obiecte, în special mobilier, solicită această temă unui designer, şi anume, de a pleca de la aceste obiecte şi a realiza un interior totuşi contemporan.

În astfel de cazuri, chiar dacă se păstrează mult din caracterul etnic, totuşi se apelează la un mix. Mai degrabă specialiştii recomandă ca obiectele etnice să se folosească drept accent.

Oricum, dozajul între aceste obiecte şi restul, de obicei moderne, este o problemă dificilă care este bine să fie lăsată în grija unui designer. Mai există şi ideea de a se realiza o singură încăpere sau chiar un colţ amenajate pe o temă etnică, însă în ultimul timp această abordare are o manifestare mai redusă.

Vom da câteva exemple de astfel de case în care predomină un stil etnic sau în care aceste obiecte sunt folosite drept accente şi decoraţiuni.

De asemenea vom recomanda şi câteva dintre cele mai importante decoraţiuni şi accesorii care pot fi folosite pentru doritorii de astfel de interioare. Mobilierul, accesoriile din materiale textile şi decoraţiunile de artă sunt practic soluţiile la care se face apel cel mai des.

Dana Săvuică: o casă cu dragoste şi energie pozitivă

„Soţul s-a ocupat de funcţionalităţi, iar eu, de atmosferă şi design. Nu am apelat la un designer, deoarece ştiam foarte bine cum doream să fie atmosfera, inclusiv cu ceva zen.

Aveam deja la dispoziţie foarte multe obiecte – decoraţiuni, accesorii şi mobilier, în special asiatice, moştenite din familie sau achiziţionate de mine.

Ştiam dinainte că materiale ca rattanul sau bambusul vor conferi casei atmosfera liniştită şi destinsă pe care o doream.

Deoarece mi-am petrecut copilăria în Asia, unde părinţii mei au lucrat ca diplomaţi, cunosc bine acest domeniu. Am pornit de la decoraţiuni din Sri Lanka, Malaisia, Indonezia, India, Filipine, Pakistan şi am mers pe această linie, combinându-le cu altele şi cu mobilier de la Mobexpert şi din Italia.“

În hol ne întâmpină cu zâmbetul pe buze zeul cu energii pozitive, iar cei de pe terasă păzesc casa. Dormitorul – pat cu baldachin cu draperii din in, o comandă specială pentru Claudia Schiffer – a fost adus din Indonezia.

Patul, Queen size, foarte confortabil, este una dintre piesele de mobilier favorite ale Danei: „remarcaţi că este făcut ca o plută imensă şi că are formă de caiac“.

Decorul este marcat de numeroase obiecte asiatice: tablouri (un bătrân pictat pe frunză de banan, pescari din Indonezia), sculpturi din lemn (o pisică din bambus, dansatori din Papua Noua Guinee, o lampă lucrată manual din aşchii de rattan, o tavă lăcuită din frunză de bambus, o oglindă imensă cu lucrătură naturală din rattan), instrumente muzicale indoneziene.

În băi, dar şi în dormitoare şi living, în diferite colţuri, scoici de diferite mărimi şi forme aduc vibraţia mărilor de departe.

„Îmi place toată casa, pentru că am făcut-o cu dragoste. Deseori citesc, beau ceai sau cafea în living ori pe terasă, cu mama natură la lucru alături, şi mă simt excelent.“

Culoare sud-americană: casa diplomatică a Braziliei la Bucureşti

Cum poţi să armonizezi iubirea pentru culoare şi pasiunea pentru moştenirea culturală specifice Braziliei, obiectele internaţionale de artă şi mijloacele ingenioase pentru a-ţi înfrumuseţa casa?

Reşedinţa Ambasadei Braziliei la Bucureşti a reuşit asta cu succes, ba mai mult, a adăugat şi eleganţa unui cămin de diplomaţi.

De altfel, la intrarea în casă, te întâmpină chiar soţia Excelenţei sale Ambasadorul Braziliei la Bucureşti, Socorro, cu un: „Bine aţi venit în Brazilia!“, şi care s-a folosit de cunoştinţele plastice pe care le-a acumulat în cei trei ani petrecuţi ca director al unui muzeu de artă brazilian, pentru a transforma casa şi a-i impregna spiritul brazilian.

Picturile, sculpturile şi obiectele de ceramică, de provenienţă braziliană, uruguayană, chineză şi japoneză, personalizează încăperile şi adaugă rafinament pieselor de mobilier.

Armonie în tonuri clasice

O transformare fantastică dintr-o locuinţă proiectată şi amenajată în stil modern, într-o casă prin excelenţă clasică, a realizat designerul de interior Violeta Apostol, pentru o familie tânără dar cu gusturi conservatoare.

Deşi tineri, prin educaţie şi formare, cei doi soţi sunt mai apropiaţi de stilul clasic şi de obiectele frumos lucrate de altădată. Dovadă în acest sens sunt şi numărul mare de obiecte de artă şi antichităţile colecţionate de-a lungul timpului din anticariate sau moştenite din familie.

Tocmai aceste obiecte vechi şi cu valoare sentimentală au constituit punctul de plecare al amenajării, designerul încercând să construiască întregul decor ca fundal şi suport pentru aceste piese.

Designer Violeta Apostol, tel.: 0723.665.434

Decor balinez

Stilul exotic nu este unul dintre cele mai des abordate într-o amenajare, alegere motivată pe de o parte de lipsa unei apropieri de cultură asiatică şi pe de altă parte de dificultatea cu care găsim elemente de decor tipice pe piaţa locală.

Însă atunci când este studiat, un decor exotic poate să contureze un cămin extrem de primitor. Linia amenajării de faţă a fost dată de un singur element – un tablou original din insula Bali.

De la acesta au pornit toate deciziile, începând de la finisaje – parchetul cu aspect de lemn exotic, continuând cu mobilierul – în a cărui textură se citeşte fibra de bambus, completând la final cu accesoriile – raftul de cărţi „barcă“ fabricat chiar în Bali, textilele în nuanţele de albastru şi verde ale oceanului, mânerele „coral“ cu ajutorul cărora mobilierul a fost personalizat.

Imaginea unui interior se compune din detalii, iar în acest caz detaliile şi-au dat concursul în crearea unei imagini unitare.

Designer: arh. Daria Mircea 0722.512.900, daria_mircea@yahoo.com

Décor cu artă aborigenă

Fiind curator la muzeul de artă aborigenă din Darwin (Australia), Margie West şi-a decorat toată casa cu numeroase lucrări de acest tip, rezultând o ambianţă eclectică foarte interesantă cu mobilier în stil clasic şi colonial.

Arta aborigenă (ca şi cea neagră), constând în picturi în culori vibrante, statuete şi statui simbolistice este în centrul atenţiei designerilor care realizează în prezent decoruri în stil etnic.

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă