23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialFOTO Ultimele clipe de viaţă pentru patru chinezoaice care au fost executate

FOTO Ultimele clipe de viaţă pentru patru chinezoaice care au fost executate

O femeie tânără stă pe jos cu picioarele încrucişate şi râde jucăuş în timp ce este hrănită cu fructe. O alta este îmbrăcată într-o pereche de pijamale largi roz şi se joacă cărţi. Aceste imagini înduioşătoare înfăţişează viaţa de zi cu zi a femeilor dintr-o închisoare din China.

Dar la câteva ore, iar în unele cazuri la câteva minute, după ce au fost făcute aceste fotografii, fiecare dintre cele patru femei au fost conduse într-o curte de beton şi executate.

Este pentru prima dată în aproape un deceniu când apar fotografii cu prizonieri chinezi condamnaţi la moarte înainte de momentul execuţiei, relatează Daily Mail. Autorităţile comuniste sunt foarte precaute cu privire la pedeapsa cu moartea, deoarece China este ţara care efectuează cele mai multe execuţii anual.

Un fotograf anonim a primit autorizaţie în anul 2003 să intre în închisoarea de maximă securitate pentru femei din oraşul industrial Wuhan, din centrul Chinei. Bărbatul a realizat o serie de fotografii emoţionante pe 24 iunie 2003, dar nu a putut niciodată să le dea publicităţii. Autorităţile chineze i-au interzis să publice pozele deoarece se temeau că imaginile vor evoca simpatie în rândul publicului pentru femeile condamnate la moarte.

Fotograful a petrecut o noapte întreagă alături de deţinute, de la ora 9 seara până a doua zi la 7 dimineaţa. Toate femeile erau condamnate la moarte pentru trafic cu droguri.

Donggui este pozată în timp ce îşi aranjează pe podea din închisoare hainele roşii pe care le va purta în ultima zi din viaţă. Dimineaţa, la ultima masă, a mâncat o supă de fasole verde, un burger de la McDonalds cu cartofi prăjiţi şi o îngheţată. Înainte de a fi escortată spre locul execuţiei, a mai primit câteva felii de fructe de la un gardian. Tot cu ajutorul gardianului, Donggui şi-a făcut unghiile cu ojă roşie.

Într-o altă celulă, Juhua îşi scrie testamentul, iar Xiuling şi Qingxiu se joacă carţi la câţiva metri distanţă. Fotograful îşi aminteşte că Xiuling a fost foarte „agitată” în timpul nopţii. La un moment dat, ea a început să se roage să primească o altă şansă în viaţă. Deţinuta plinuţă de 25 de ani, care a fost prinsă în timp ce transporta 7000 de grame de droguri ilegale, a fost cea mai activă dintre deţinuţe. Dimineaţa, ea era îngrijorată că o să arate prea grasă în pijamalele ei, aşa că colegele de celulă i-au găsit un tricou negru în care să schimbe.

Dimineaţa, la ora 6, Qingxiu în vârstă de 49 de ani, i-a dăruit hainele ei vechi colegei de celulă şi s-a mutat într-o altă celulă cu Xiuling. Aceasta din urmă plângea în linişte.

Ultimele fotografii le arată pe deţinute în timp ce intră în curtea de execuţie şi se alătură unui rând de 16 alte femei condamnate la moarte. Unele dintre ele au picioarele legate, iar Xiuling este sprijinită de un gardien deoarece nu poate să se oprească din plâns. După câteva minute, femeile au fost împuşcate în cap.

Pozele cu aceste femei condamnate la moarte au fost publicate pentru prima dată săptămâna trecută pe postul Phoenix TV din Hong Kong.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă