24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Locurile mitice ale omenirii

FOTO. Locurile mitice ale omenirii

Ne-am hrănit cu descrierile lor când eram copii şi ne cream, în minte, propriile poveşti despre felul în care ar fi trebuit să arate regatul lui Arthur sau despre oraşul de aur El Dorado. Mai târziu, am văzut documentare şi filme artistice despre aceste locuri, în care fiecare regizor a încercat să reinterpreteze mitologia.

Vă prezentăm câteva din cele mai cunoscute locuri mitice din literatura universală:

Agarta (Agartha ori Agarti) este un oraş localizat în centrul Pământului. Ocultistul francez Alexandre Saint-Yves d’Alveydre a scris, la sfârşitul secolului XIX, o carte despre acest oraş şi a distrus, în 1910, cele două exemplare ale cărţii, considerând că a dezvăluit prea multe despre el. El este cel care a introdus Agarta în mitologia europeană, conform enciclopediei online Wikipedia.

În Asgard trăiau zeii nordici, patronaţi de Odin. Acolo se găsea şi Valhalla, paradisul în care mergeau după moarte războinicii vikingi.

Avalon este insula legendară unde s-a retras regele Arthur sau locul unde a fost înmormântat şi tot acolo a fost făurită sabia Excalibur. Din secolul XII, Avalon a fost asociat cu Glastonbury. Arthur şi-a fondat regatul în Camelot- totuşi, acest loc a apărut în mitologie abia în legendele franceze din secolul XII.

Câmpiile Elizee reprezintă raiul în mitologia greacă, unde se duceau eroii şi oamenii virtuoşi. Câmpiile Elizee se găseau dincolo de fluviul Oceanus, conform descriilor lui Homer. Acolo nu era niciodată frig, nu ploua şi nu ningea. Opusul lor era Tartarul, cea mai joasă regiune a lumii. Ca să intri în Tartar, trebuia să îi plăteşti o moedă lui Charon ca să treci râul Styx şi apoi să treci de câinele cu trei capete, Cerber.

El Dorado este oraşul de aur în mitologia Americii de Sud. Europenii vorbeau despre “Lumea Nouă”, în care se găsea acest oraş mitic în care totul era construit din aur. În secolul XVI, spaniolii au pornit în căutarea El Dorado, secând lacul Guatavita, conform National Geographic.

În credinţa budistă, Shambhala este un loc în care trăiesc cei luminaţi de Buddha, fiind situat undeva în Munţii Himalaya sau deasupra deşertului Gobi.

Shangri-La este un loc mistic în Munţii Kunlun, descris pentru prima dată într-o carte din 1933, a lui James Hilton. Este asociat deseori cu Shambhala.

Tir na nOg (“tărâmul celor tineri”) este lumea de apoi în mitologia irlandeză. Acolo nu se refugiau după moarte eroii, ci era un tărâm populat cu creaturi supranaturale.

 

Cele mai citite

Un bărbat cu permisul suspendat a intrat într-o audiere online la instanță în timp ce conducea

Un judecător din Michigan a rămas surprins când un bărbat care a fost acuzat că a condus cu permisul suspendat a apelat la o...

Concerte, dansuri, ateliere, flash mob, artiști pe picioroange și multe surprize, la West Side Flower Fest! Programul complet pentru cele trei zile

Mâine, de la ora 16.00, cel mai mare festival al florilor din România își deschide porțile. Timp de trei zile, Parcul Drumul Taberei și...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 30 mai 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2023 pentru completarea art....
Ultima oră
Pe aceeași temă