21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Grave erori de securitate pe aeroportul din Atena. Un sirian a...

FOTO. Grave erori de securitate pe aeroportul din Atena. Un sirian a trecut de cinci puncte de control cu un paşaport fals şi a ajuns în Marea Britanie. Puteam fi jihadist, spune el

Un imigrant sirian a intrat ilegal în Marea Britanie cu o cursă aeriană a companiei Ryanair, folosind un paşaport fals, furnizat de un grup de extremişti politici, au dezvăluit jurnaliştii de la Daily Mail.

Printr-o şocantă eroare de securitate, Bashar Habib, în vârstă de 18 ani, a trecut nestingherit printr-o serie de controale pe aeroportul din Atena, înainte de a ajunge pe aeroportul Stansted, din Marea Britanie, unde a cerut azil.

El spune că paşaportul i-a fost dat cu doar 24 de ore înainte de organizaţia „Fără frontiere”, între ai cărei membri se numără şi unii anarhişti britanici, acuzaţi de provocarea de diverse probleme prin taberele de refugiaţi din Europa.

A trecut de cinci puncte de control, fără a-l suspecta nimeni

Potrivit jurnaliştilor de la Daily Mail, tânărul sirian a cumpărat un bilet doar dus, pe care l-a achitat cash, de la casieria Ryanair din aeroportul grec. Deşi avea doar un bagaj de mână, nu a ridicat nici un fel de suspiciune.

„Eu sunt o persoană cinstită şi vreau să devin medic şi să ajut poporul din Siria – dar puteam fi un jihadist sau un criminal”, le-a declarat Bashar jurnaliştilor britanici. „Este un pur noroc faptul că eu am avut doar intenţii bune.”

S-a îmbarcat în avion pe Aeroportul din Atena fără nici un fel de problemă, în ciuda diferenţei evidente de aspect faţă de titularul paşaportului, austriacul Marius Brem, care are părul lung, o altă culoare a ochilor şi este cu şapte ani mai mare decât tânărul sirian.

Ajuns în avion, Bashar a sărbătorit momentul, făcând selfie-uri, iar patru ore mai târziu era pe pământ britanic.

Potrivit documentelor obţinute de jurnaliştii britanici, abia la sosirea în Marea Britanie, tânărul a fost oprit şi interogat de autorităţi, iar naţionalitatea i-a fost stabilită pe baza actului său sirian de identitate.

Compania Ryanair nu a dorit să comenteze, iar Aeroportul Internaţional din Atena nu a răspuns la solicitările jurnaliştilor de la Daily Mail.

Ce se întâmplă cu securitatea pe aeroporturile internaţionale?

Acest caz a uimit clasa politică britanică şi experţii în securitate.

Un fost şef al Biroului Naţional Antitero a subliniat că această poveste ridică întrebarea „câţi oameni ajung astfel în Marea Britanie?”

Parlamentarul conservator Charlie Elphicke spune că acest caz este „extrem de îngrijorător”, iar autorităţile ar trebui să ia în considerare „interzicerea organizaţiei Fără Frontiere (No Borders) pentru că pune în pericol securitatea naţională”.

Publicaţia britanică a făcut aceste dezvăluiri în contextul în care premierul britanic Theresa May urmează să participe la reuniunea ONU, unde va solicita întărirea securităţii pe aeroporturile din întreaga lume, subliniind că teroriştii Statului Islamic ar putea profita de lipsa de proceduri eficiente.

Fostul şef al Poliţiei de Frontieră estimează că în luna august în Marea Britanie ar fi fost aproape un milion de imigranţi, în timp ce autorităţile au anunţat săptămâna trecută că tot mai mulţi britanici se ocupă de introducerea ilegală în Europa a refugiaţilor. Potrivit Europol, de la începutul anului 2016 au fost identificaţi 136 de astfel de suspecţi englezi, cu 32% mai mulţi decât anul trecut.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă