23.6 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialFOTO. Au înflorit lalelele galbene, în rezervația Cazanele Dunării

FOTO. Au înflorit lalelele galbene, în rezervația Cazanele Dunării

Laleaua galbenă (tulipa hungarica) a înflorit în arealul rezervaţiei Cazanele Dunării a Parcului Natural Porţile de Fier, potrivit directorului Marian Jiplea.

Laleaua galbenă, specie endemică unică în lume care s-a înmulţit spontan numai pe versanţii muntoşi din sud-vestul ţării, a devenit o atracţie pentru sutele de turişti care ajung la pensiunile din Clisura Dunării. 

„Laleaua poate fi observată numai de la bordul ambarcaţiunilor. Fiindcă zona este foarte abruptă ea nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Acest lucru ne şi bucură, fiindcă astfel este protejată şi nu va fi pusă în pericol de dispariţie", a declarat Marian Jiplea, pentru Agerpres. 

El a arătat că această specie este protejată prin Convenţia de la Berna din 19 septembrie 1979 şi prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naţionale care trebuie conservate. 

„Pentru prima oară, laleaua galbenă din Cazane a fost menţionată documentar în anul 1884 de botanistul ungur Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania, iar în literatura de specialitate în anul 1994", a mai afirmat Jiplea. 

El a mai adăugat că în legătură cu tulipa hungarica circulă şi o legendă potrivit căreia demult, o fetiţă a fost maltratată de mama vitregă izgonită de acasă pe aceste tărâmuri, şi atât de mult a plâns fetiţa ajunsă în această zonă încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.

Totodată, administratorii Parcului Natural Porțile de Fier au postat, pe pagina de Facebook, fotografii și cu „o altfel de lalea”.

Cele mai citite

Un plan ambițios privind clima și sănătatea a fost promulgat de Joe Biden

Marţi a fost promulgat un plan vast de investiţii privind clima şi sănătatea, de către preşedintele american Joe Biden, aducând taberei sale democrate...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 175: Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

UPDATE, ora 09:56: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat...

Alin Nica s-a dat în ringhișpil la Festivalul Lubeniței de la Gottlob

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost prezent la Festivalul Lubeniței de la Gottlob, prilejuit  de celebrarea a 250 de ani de atestare...
Ultima oră
Pe aceeași temă