14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum alegem uşa de la garaj

FOTO: Cum alegem uşa de la garaj

Construcţia unei case se desfăşoară în mai multe etape, iar uşile de garaj sunt printre ultimele elemente alese şi instalate.

Mai întâi se aplică acoperişul, se instalează tâmplăria (uşi, ferestre, rulouri exterioare), zidurile casei prind culoare. Avem astfel un tablou aproape complet, din care mai lipseşte uşa garajului.

Fiind adusă la finalul construcţiei, uşa garajului are avantajul că poate fi aleasă pentru a se armoniza perfect cu faţada casei. Se poate ţine cont de culoare, de textură, model, alte accesorizări precum vitraje sau uşi pietonale.

Pe piaţa uşilor de garaj se vând preponderent cele considerate clasice, cu panouri cu linii (RIB) sau casetate. Iată însă că începând de anul trecut, tendinţele au început să se schimbe.

“20% din panourile folosite de fabrica noastră la execuţia uşilor au fost fără linii (textură netedă) sau panouri MID-RIB, cu o singură linie pe mijloc, o creştere destul de mare comparativ cu doar 12% în 2012 iar culoarea specială Rusted, aplicată pe panou neted, a fost vedeta anului”, spune Ciprian Oprea, director general al MCA Grup România, cel mai important producător de uşi secţionale din România.

La alegerea uşii de garaj trebuie ştiut că există o tendinţă generală spre modern, spre inovaţie. Cele cu textură netedă sunt din ce în ce mai solicitate, în timp ce panourile clasice sunt în declin.

Preponderenţă au uşile cu panouri cu linii (RIB) sau casetate, în creştere fiind cele cu panourile fără linii (textură netedă) sau panouri MID-RIB, cu o singură linie pe mijloc.

În ceea ce priveşte culorile, uşile de garaj standard – albe sau maro, sunt cele mai solicitate, acestea fiind mai accesibile ca preţ.

Urmează ca preferinţă argintiu, stejar auriu, nuc, dar şi gri antracit, însă cea mai importantă tendinţă este de uşi de garaj personalizate, atât în ceea ce priveşte culorile deosebite (în special cele îndrăzneţe), cât şi textura şi designul.

Astfel, la mare căutare sunt imitaţiile de lemn – stejar auriu, nuc sau wenge, noua vedetă Rusted, gri antracit, panourile vitrate, precum şi inserţiile metalice din inox.

În ceea ce priveşte accesorizările pentru uşi rezidenţiale, cele mai cerute sunt uşile secţionale cu automatizare (motor electric).

Cele mai citite

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Cutremur în sudul Italiei! Sute de locuitori au fost evacuați

Aproximativ 140 de deținute dintr-o închisoare de femei de lângă Napoli au fost evacuate pentru evaluări structurale, în timp ce zeci de clădiri de...

Decretele semnate astăzi de președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 21 mai 2024, mai multe decrete. Iată decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis: Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă