21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFostul șef al Poliţiei locale Ploieşti, arestat pentru corupție, audiat în dosarul...

Fostul șef al Poliţiei locale Ploieşti, arestat pentru corupție, audiat în dosarul Apa Nova

Fostul director al Poliţiei locale Ploieşti Cristinel Toader, arestat preventiv pentru fapte de corupţie, a fost scos din arest şi este audiat, marţi, ca martor, în dosarul în care este vizată compania Apa Nova Bucureşti, informează Mediafax.

Cristinel Toader, aflat în arest preventiv din 7 august, a fost adus cu o dubă, marţi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti pentru a fi audiat ca martor în dosarul Apa Nova.

Citește și: Șeful executiv al Apa Nova Bucureşti, audiat la DNA

Potrivit unor surse judiciare, Toader, care ar fi controlat o firmă de publicitate ce deţine panouri publicitare în municipiul Ploieşti, ar fi derulat, prin această firmă, afaceri care ar duce inclusiv la Apa Nova Bucureşti.

Conform aceloraşi surse, firma controlată de Toader nu ar fi singura care se ocupă de panotajul stradal şi care ar avea legătură cu presupuse afaceri ilegale derulate de Apa Nova Bucureşti, în aceeaşi situaţie fiind şi alte firme din Capitală cu acelaşi profil de activitate şi care ar fi avut contracte cu Apa Nova.

Aceste firme ar fi încheiat, în ultimii ani, contracte cu firmele omului de afaceri Ovidiu Semenescu, dar şi cu cele controlate de alţi suspecţi din dosarul Apa Nova.

Tot marţi, la DNA Ploieşti a ajuns şi Irina Munteanu, director general adjunct al Apa Nova, care răspunde de Departamentul Financiar, ea fiind citată şi audiată ca martor în dosarul Apa Nova Bucureşti.

La DNA Ploieşti sunt aşteptate şi alte persoane din conducerea Apa Nova, care au fost citate tot ca martori în acest dosar.

Marţi dimineaţă, a fost audiat ca martor, la DNA Ploieşti, timp de două ore, şi directorul executiv al companiei Apa Nova Bucureşti, Mihai Savin, care se ocupă de achiziţiile publice în cadrul companiei, la ieşirea de la audieri el negând că în cadrul companiei s-ar fi făcut ilegalităţi legate de contractul de concesiune sau că s-ar fi cumpărat aparate de filaj.

Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu, au fost reținuți, joi seară, de DNA Ploiești în dosarul de corupţie în care este vizată compania Apa Nova, ulterior fiind puși sub control judiciar de Tribunalul Prahova.

Joi, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii și la cinci locuințe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. Vineri, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Potrivit DNA Ploieşti, Semenescu, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influență şi două infracţiuni de cumpărare de influență.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în altă cauză, și Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008-2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influență.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

Fostul director al Poliţiei Locale Ploieşti Cristinel Toader a fost arestat preventiv în 7 august, fiind acuzat de către procurorii DNA de patru fapte de şantaj, dar şi de infracţiunile de folosirea de informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (trei fapte) şi efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută (12 acte materiale).

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA, în perioada 2013 – 2014, Cristinel Toader, în calitate de director general al Poliţiei Locale Ploieşti, “a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele, pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 de euro”.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Cristinel Toader și că, în perioada 2012 – 2014, deși deținea funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești, a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a SC Esrom Advertising SRL Ploiești, firmă în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator, și SC Zedeka Advertising SRL Ploiești, la care mama sa a avut calitatea de asociat, desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri, constând în închirierea de panouri publicitare.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă