19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialFost director FBI, chemat să investigheze corupţia de la FIFA

Fost director FBI, chemat să investigheze corupţia de la FIFA

FIFA l-a angajat pe fostul director al FBI Louis Freeh pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora Mohamed bin Hammam şi Jack Warner, doi membri ai comitetului executiv al organizaţiei, au oferit 40.000 de dolari mită pentru a influenţa votul în cadrul unor alegeri interne, informează Mediafax.

Freeh Group International Europe, firma fostului director FBI Louis Freeh, va asista comitetul de etică al FIFA în investigaţia care îi priveşte pe Bin Hammam şi pe Warner, relatează al-Arabiya.

Comitetul i-a suspendat luna trecută pe cei doi, alături de alţi doi oficiali din Uniunea Fotbalului din Caraibe, în urma suspiciunilor că primii le-ar fi dat mită celor din urmă pentru a sprijini campania de alegere a lui Bin Hammam la conducerea organizaţiei ce patronează fotbalul mondial.

Bin Hammam şi-a retras candidatura pentru preşedinţia FIFA cu câteva ore înainte de a fi suspendat. Rămas singur în cursă, elveţianului Jospeh Blatter i s-a încredinţat miercuri un al patrulea mandat de către congresul FIFA.

Investigarea lui Bin Hammam, care are legături cu familia conducătoare din Qatar, ţara ce va găzdui campionatul mondial de fotbal din 2022, şi a lui Warner face parte dintr-un scandal de corupţie mai amplu ce priveşte FIFA. Qatarul este suspectat că a mituit membri ai comitetului executiv al FIFA pentru a obţine găzduirea Cupei Mondiale din 2022, iar Bin Hammam ar fi fost direct implicat.

Louis Freeh şi-a fondat compania de investigaţii după ce a condus FBI din 1993 până în 2001. Anterior, timp de şase ani fusese agent special. De asemenea, a fost şi judecător.

Blatter i-a invitat şi pe fostul secretar american de stat, Henry Kissinger, ambasador pentru candidatura SUA la găzduirea Cpei din 2022, şi pe legendarul jucător olandez de fotbal Johan Cruijff să asiste comitetul de etică în rezolvarea crizei de la FIFA, cea mai gravă din istoria de 107 ani a organizaţiei.

Cele mai citite

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă