31.9 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialFMI: Trebuie să împiedicăm un colaps devastator al pieţei imobiliare

FMI: Trebuie să împiedicăm un colaps devastator al pieţei imobiliare

Lumea trebuie să acţioneze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pieţei imobiliare, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI). Avertismentul a fost făcut la publicarea unui raport care a arătat că preţurile la locuinţe sunt semnificativ peste media istorică în multe ţări, scrie Mediafax.

Accelerarea preţurilor la locuinţe de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice. Cele mai multe state au înregistrat doar progrese limitate în controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times, conform sursei citate.

În aceste condiții, chiar dacă instrumentele pentru a ţine sub control boom-ul pieţei imobiliare nu au fost încă finalizate, "această situaţie nu trebuie să fie un motiv pentru lipsa acţiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu. Potrivit Mediafax, Min Zhu a adăugat că preţurile la locuinţe "se menţin cu mult peste mediile istorice în majoritatea ţărilor" în relaţie cu veniturile şi chiriile.

"Este o situaţie în care se află, de exemplu, Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia", a spus Zhu.

Băncile centrale au redus dobânzile la minime record pentru a stimula economia după recesiunea globală şi au împins, astfel, preţurile locuinţelor la niveluri pe care FMI le consideră un risc semnificativ pentru economii. În Canada, de exemplu, preţurile la locuinţe sunt cu 33% peste media pe termen lung raportată la venituri şi cu 87% peste media pe termen lung raportată la chirii. Pentru Marea Britanie, preţurile sunt cu 27% mai mari decât media în relaţie cu veniturile şi cu 38% peste cea raportată la chirii.

Un indice calculat de FMI privind preţurile locuinţelor arată o nouă accelerare a acestora, cu un avans de 3,1% faţă de anul anterior. Cel mai puternic avans este înregistrat pe pieţele emergente, unde preţurile au urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China şi cu 7% în Brazilia.

Cele mai ample scăderi au avut loc în ţările de la periferia UE, cu un declin de 7% în Grecia, 6,6% în Italia şi 5% în Spania.

Printre instrumentele pe care statele le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile pieţei imobiliare, FMI a enumerat limitarea creditelor ipotecare în raport cu valoarea locuinţelor şi cu veniturile, reguli ca băncile să deţină mai mult capital pentru împrumuturi riscante, precum şi impunerea unor taxe care să limiteze cererea investitorilor străini pentru proprietăţi imobiliare.

Cele mai citite

FOTO. Nici una din marile opere literare românești nu există în librăriile vest-europene. Ce anume promovează ICR în străinătate rămâne un mister

În fiecare mare oraș european se află câte un templu al cărții, vizitat zilnic de sute sau chiar mii de oameni din toată lumea....

Instituțiile acreditate să realizeze sondaje la ieșirea de la urne duminică

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat mai multe institute pentru a realiza, la nivel naţional, sondaje de opinie la ieşirea de la urne (exit-poll)...

VIDEO. Explozie puternică la magazinul Dedeman din Botoșani! A fost activat planul roșu de intervenție

O explozie urmată de incendiu s-a produs, vineri, la magazinul de bricolaj Dedeman din municipiul Botoşani, autorităţile activând planul roşu de intervenţie. La faţa locului...
Ultima oră
Pe aceeași temă