31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriDe ce susține PSD plafonarea manoperei la service pentru reparațiile pe RCA

De ce susține PSD plafonarea manoperei la service pentru reparațiile pe RCA

PSD și-a asumat sprijinirea celor 9 milioane de asigurați RCA din România care spun că este nevoie de prețuri de referință, plafonate, pentru reparațiile auto, dar și pentru costurile de închiriere a „mașinilor de schimb” oferite de unele service-uri.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu protejează în acest fel românii de scumpirile excesive, în unele situații prețurile practicate la reparații prin efectul polițelor RCA fiind pur speculative. S-a ajuns astfel ca în unele cazuri, simpla vopsire a unei portiere să coste peste 1.000 de lei.

Practic, prin fixarea unui tarif maxim pe oră pentru astfel de servicii, atelierele auto care depășesc acest plafon vor fi obligate să ajusteze prețurile pentru a se încadra în limita stabilită.

Conform celui mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), 89% dintre șoferi spun că ar fi util să existe date publice privind prețurile de referință la reparațiile auto. În prezent, numărul polițelor RCA din România este de circa 10 milioane.

90% dintre asigurații RCA vor și tarife de referință pentru servicii rent-a-car

Sondajul IRES arată și că peste 90% dintre asigurații RCA vor și publicarea anuală, cu titlu informativ, a unor tarife de referință pentru servicii de tip rent-a-car, adică pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparației celor avariate.

Prin existența acestor tarife de referință, atât asiguratorii, cât și asigurații cred că pot fi evitate excese precum facturi trimise la decontare, de către service-uri, în care costul reparației malinii este mai mic decât pentru mașina oferită la schimb. (Detalii)

În 2023 s-au stabilit recorduri pe daune și manopera pentru reparații

Dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut semnificativ în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei, iar prețul manoperei, conform Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), a crescut în medie cu 36% între 2020 și 2023.

Asigurătorii au plătit anul trecut în baza polițelor RCA despăgubiri record de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Preţurile mari din service-urile auto îi fac pe români să opteze pentru poliţe CASCO, în speranţa că vor economisi bani. Piaţa asigurărilor auto facultative a crescut cu 16% faţă de anul 2022, potrivit celor mai recente date ale ASF.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă