17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialFMI anticipează un potenţial redus de creştere economică

FMI anticipează un potenţial redus de creştere economică

Fondul Monetar Internațional anticipează un potențial săzut de creștere al economiei mondiale, în următorii cinci ani, informează Mediafax.

Astfel, o analiză a FMI arată că potenţialul de creştere al economiei mondiale a primit o lovitură grea în timpul crizei financiare din 2007-2009 şi este probabil să se menţină la un nivel scăzut în anii următori, ceea de va face şi ca dobânzile să rămână scăzute, conform CNBC.

În ţările dezvoltate, acest potenţial de creştere economică era în scădere chiar şi înainte de criza financiară, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii inovaţiilor tehnologice.

Declinul investiţiilor private şi a creării de locuri de muncă a redus potenţialul anual de creştere în ţările dezvoltate la 1,3% în perioada 2008-2014, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul anterior crizei.

Potenţialul de creştere se referă la cât de rapid poate fi ritmul de creştere economică fără să se înregistreze probleme inflaţioniste.

Analiza FMI, parte a raportului bianual World Economic Outlook, poate reprezenta cadrul de discuţii privind stimularea creşterii economice, la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale, de săptămâna viitoare, care va avea loc la Washington. În cadrul reuniunii vor fi prezentate noile estimări economice ale FMI.

În următorii cinci ani, potenţialul anual de creştere economică în ţările dezvoltate poate urca până la 1,6%, sub ritmul anterior crizei, făcând dificilă, din acest motiv, reducerea datoriilor publice şi private ridicate, potrivit FMI.

Cu dobânzile aflate la un nivel foarte scăzut, politicile monetare din economiile avansate ar putea întîmpina din nou probleme, dacă s-ar concretiza riscurile la adresa creşterii economice, avertizează Fondul.

Totodată, cererea scăzută din zona euro şi Japonia ar putea duce la un potenţial de creştere economică sub aşteptări.

Pe pieţele emergente, potenţialul anual de creştere a scăzut cu circa 2 puncte procentuale în intervalul 2008-2014, la 6,5%, comparativ cu nivelul anterior crizei, iar FMI anticipează că declinul va continua până la 5,2% în următorii cinci ani, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, a constrângerilor structurale care vor limita dezvoltarea capitalului şi a scăderii productivităţii.

Cele mai citite

Există “probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”. Rusia își pregătește rachetele nucleare în Districtul Militar Sud, cel mai apropiat de România

Federația Rusă a început un exercițiu militar în Districtul Sud, aceasta fiind regiunea din Rusia care se întinde până la Marea Neagră și în...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Echipa de fotbal FCU Craiova, amendată cu 22.500 lei

Clubul FCU Craiova a fost sancționat cu o amendă de 22.500 de lei din cauza incidentelor provocate de spectatori la meciul împotriva FC Hermannstadt,...
Ultima oră
Pe aceeași temă