16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialFluiere otrăvite: Toate drumurile duc la „Mitică" şi la Mircea Sandu

Fluiere otrăvite: Toate drumurile duc la „Mitică” şi la Mircea Sandu

Şefii din fotbal neagă faptul că îşi comandau anumiţi arbitri şi că îi recuzau pe alţii, deşi primele stenograme îi contrazic. Documentele sugerează că şefii de la federaţie nu sunt străini de intervenţiile pe care patronii le făceau la Vasile Avram.

Patronul de la Vaslui, Adrian Porumboiu, dă o interpretare personală stenogramei în care el îi cere imperios lui Vasile Avram „schimbă-l în mă-sa pe Popa ăsta să nu îl mai văd”. E vorba de asistentul Ionuţ Popa care le anulase eronat un gol moldovenilor în meciul cu CFR. „Toate discuţii­le apărute în stenograme sunt reale. În condiţiile în care ne-a fost furat un campionat de către arbitrii era normal să îl sun pe şeful arbitrilor nu pe patriarh. Lucrurile pe care le-am vorbit cu Avram le-am declarat şi public doar că pe alt ton. Probabil vor mai apărea stenograme dar în nici una eu nu spun decât ce am declarat şi public: nemulţumirile mele legate de arbitraj. Nicăieri eu nu am cerut un anume arbitru, nu am dat şi nu am promis nimic nimănui. Singurul meu regret este că am folosit mai multe injurii în convorbirile telefonice care au fost făcute publice”, ne-a spus Porumboiu.

„Dinamo a fost foarte ajutată”

Documentele îl incriminează şi mai tare pe Cristi Borcea. Într-o discuţie cu fostul şef al arbitrilor, finanţatorul lui Dinamo se plânge că arbitri nu îl ajută deloc: „dom’ preşedinte, da să nu îmi dea şi mie un penalty?”.  Avram îi sugerează să aibă răbdare. Mulţu­mit de răspuns Borcea îl  întreabă direct: „Cât îţi trebuie? Cincizeci, câte vrei?” / Avram: „Cât?”  / B: Cincizeci cât îţi trebuie? Ce să faci cu zece” / „A: Adu-mi cât poţi tu. Dar mai repede te rog”.

Indiferent că era vorba de butelii sau de mii de euro, faptul că un patron îi oferă atenţii şefului arbitrilor tot mită se cheamă. Borcea s-a limitat să declare că „dacă Dinamo era avantajată eram campioni, nu ieşeam pe şase”.  Unul dintre personajele care cunoaşte foarte bine dedesubturile fotbalului românesc Adrian Mititelu, acţionarul echipei Universitatea Craiova, ne-a declarat că toate aceste lucruri erau normale într-o federaţie condusă de Mircea Sandu. „Până acum au apărut nume mici gen FC Argeş sau Târgu Mureş dar deja văd că apar nume grele. Cei de la Dinamo sunt foarte implicaţi. Dinamo a fost una dintre echipele care a fost favorizată de-a lungul timpului cel mai mult de arbitraj.  Şi înainte şi după revoluţie. În ultimii ani au mai apărut şi alte echipe ajutate de arbitri şi de aceea imaginea lui Dinamo s-a mai diluat. Declaraţiile lui Borcea mi se par foarte periculoase pentru fotbal. Nu trebuie iertat nimeni. Trebuie să se facă o dată curăţenie, indiferent de nume.”

„Ne întâlnim acolo, la nea Mitică”

Vasile Avram a fost audiat ieri la Tribunalul Bucureşti unde a admis că la derby-uri se consulta cu Mircea Sandu în ceea ce priveşte delegarea arbitrilor. Că scandalul mitei din arbitrajul românesc va ajunge foarte sus o dovedeşte faptul că în stenograme apar numele conducătorilor supremi.  Spre exemplu, Avram îl invită pe Ţerbea (personajul care a dat mită pentru ca Târgu Mureş să aibă parte de arbitraje favorabile) să dicute despre delegări „la nea Mitică”. Acelaşi Ţerbea declară că se va duce la Mircea Sandu pentru a obţine reducerea suspendării unui jucător de la Târgu Mureş.  Text Box:  

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...
Ultima oră
Pe aceeași temă