16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFişierele Statului Islamic, o „mină de aur“ sau un fals?

Fişierele Statului Islamic, o „mină de aur“ sau un fals?

Canalul britanic de informaţii Sky News şi serviciile secrete germane au obţinut de la un fost membru al organizaţiei jihadiste un stick USB ce conţine 22.000 de fişiere furate de la şeful poliţiei SI.

Ar putea fi vorba de o „mină de aur” pentru serviciile secrete şi cele de securitate privind funcţionarea organizaţiei Statul Islamic (SI). Televiziunea privată britanică Sky News a anunţat că unul dintre ziariştii săi a primit un stick de memorie de la un dezertor din SI, supărat pe gruparea jihadistă, un anume Abu Ahmed, cu care s-a întâlnit într-un loc necunoscut, în Turcia. Stickul ar conține 22.000 documente care cuprind liste administrative foarte precise ale recruţilor, originari din peste 50 de ţări. Documentele sunt scrise în arabă şi sunt ştampilate cu logourile utilizate de SI. Unul din fişiere, intitulat „Martiri”, oferă detalii despre un grup format şi pregătit pentru a comite atacuri sinucigaşe. Richard Barett, fost şef al contra-spionajului mondial la MI6, a declarat că documentele reprezintă „o lovitură fantastică” în lupta împotriva Statului Islamic.

Paralel cu acest „scoop”, Germania a anunțat, de asemenea, că, prin serviciile sale secrete, a pus mâna pe documente privind 22.000 de nume de combatanţi ai SI. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a afirmat că informațiile „par autentice” şi sunt în curs de decriptare. Mai multe ziare germane, printre care Suddeutsche Zeitung, şi canalele TV NDR şi WDR au anunţat,de asemenea, că se află în posesia acestora.

Printre numele combatanţilor SI aflate în cele 22.000 de documente se află cel puţin 700 de britanici şi câţiva americani. Numele britanicilor identificaţi până în prezent (circa zece) fuseseră deja dezvăluite publicului şi sunt morţi, ucişi în loviturile aeriene americane. Documentele care au fost trecute peste frontiera Siriei sunt chestionare foarte precise, cu 23 de întrebări, inclusiv nume, data şi locul naşterii, oraşul natal, număr de telefon, educaţia şi grupa sanguină, numele de fată al mamei, „nivelul de înţelegere al chariei” – legea islamică – sau identitatea intermediarului SI care a permis candidatului să ajungă în teritoriile controlate de gruparea jihadistă.

Dubii

Potrivit primelor analize efectuate de experţi francezi din comunitatea serviciilor secrete, recuperate de Sky News, se pare că documentele sunt rodul unui montaj de elemente provenite din mai multe surse şi nu este vorba de un singur şi acelaşi fişier emanat de la un serviciu de securitate al SI clar identificat. Unele nume au figurat deja pe alte liste şi sunt accesibile pe site-uri specializate. Iar logoul SI poate fi o imitaţie grosolană. „Un lucru este sigur, nu este vorba de un document oficial al SI”, a precizat autoritatea franceză citată de Monde. În fapt, două sigle figurează pe documente – „Statul islamic din Irak şi din Levant”, denumirea oficială a SI din 2013 până în iunie 2014, dar şi „Statul Islamului din Irak şi Levant”. Contrar oricărui document oficial al SI, aceste fişe nu au nici ştampilă, nici semnătură manuscrisă a unui cadru al organizaţiei.

Absoluta autenticitate a acestor documente este pusă în discuţie de unii experţi care dezvăluie câteva incoerenţe, arată Shashank Joshi, cercetător la Royal United Services Institute din Londra. Pentru că „un detaliu aici sau altundeva, numele unui recrutor, ţările traversate pentru a ajunge în Siria” ar putea permite stabilirea unui tablou al organizaţiei SI, cunoscută pentru administraţia sa meticuloasă. Documente de acest gen au fost descoperite de forţele coaliţiei în 2007 în Irak, lângă frontiera cu Siria. Acestea conţineau numele şi detalii despre 700 combatanţi străini care se alăturaseră reţelei Al Qaeda.

Cele mai citite

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...
Ultima oră
Pe aceeași temă