24.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialFirmele juniorului Vacaroiu - un "Triunghi al Bermudelor" pentru banii PHARE

Firmele juniorului Vacaroiu – un „Triunghi al Bermudelor” pentru banii PHARE

La sfarsitul lunii aprilie a.c. MCIFE (Ministerul pentru Controlul Implementarii Fondurilor Europene) a trimis PNA in urma unui control o nota de constatare potrivit careia firma „Best XZ” SRL a beneficiat de o finantare PHARE de peste 80.000 de euro, totul cu incalcarea flagranta a legilor. Aprobarea finantarii a avut loc in 2002. Proiectul s-a numit „Clubul de locuri de munca si consiliere Best Jobs”. Dupa ce proiectul a fost aprobat (fara nici o problema) a fost organizata o licitatie pentru achizitionarea de calculatoare, la care s-au inscris trei firme: Sban Deutschand (Germania), Schuder Dantemsystem GmbH (Germania) si SC Fishagro Tour (Bucuresti). Licitatia a fost castigata de prima firma, „Sban Deutschand” din Germania.
Inspectorii europeni de credite au constatat in urma controlului faptul ca toate cele trei firme au avut legaturi directe cu „Best XZ”, firma care a avut cinci asociati, printre care Mihai Vacaroiu, Adrian Negru si Marius Voicu. Astfel a fost configurat „Triunghiul Bermudelor” in care au disparut fondurile PHARE. In realitate firma castigatoare a licitatiei era inregistrata sub numele de… „SBA Negru Inhaber Dr. Adrian Negru”. Tot pe acelasi Adrian Negru il regasim ca asociat si la SC „Fishagro Tour”, precum si la Schuder Dantemsystem GmbH, unde figureaza chiar ca administrator. Controlul inspectorilor europeni de credite nu s-a rezumat insa la atat, ci a mai vizat si componenta comisiei care a evaluat ofertele de calculatoare. S-a constatat ca presedintele comisiei de evaluare a fost un alt asociat al juniorului Vacaroiu, si anume Marius Voicu.
In acelasi timp, alti doi membri ai comisiei de „evaluare” aveau la randul lor legaturi directe cu firmele celor doi, fie ca „simpli” asociati, fie chiar ca administratori. Este evident conflictul de interese existent intre membrii comisiei de evaluare a ofertelor si calitatea de asociati si/sau chiar de administratori ai firmelor in cauza. Cu toate acestea, proiectul a trecut, banii PHARE au fost papati, iar acum se cauta un „acar Paun”, vinovatii fiind facuti scapati de „parchetarii” PNA.
Dupa cele doua controale a urmat un al treilea efectuat in gestiunea firmei „Best XZ”. Potrivit Admi-nistratiei Financiare Bucuresti, „Best XZ” a declarat ca in anul 2003 nu a avut nici un angajat, iar in 2004 unul singur, Adrian Negru.

Odrasla sefului de Senat, facuta scapata de PNA

Nici rezultatul final al proiectului de „Reinsertie profesionala” nu a fost pe masura sumei fondurilor PHARE cheltuite: si-au gasit de lucru prin proiectul in cauza doar sapte persoane, pentru care a fost cheltuita suma de aproape 200.000 de euro. Numai ca saptamana trecuta PNA a comunicat ca a inceput urmarirea penala impotriva asociatului lui Vacaroiu jr., Adrian Negru: „La data de 3 iunie a.c. procurorii Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul PNA au dispus urmarirea penala si interzicerea parasirii Ca-pitalei pe o perioada de 30 de zile impotriva lui Adrian Negru. Invinuitul este urmarit penal pentru savarsirea a sase infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene. Anchetatorii au retinut ca in calitate de administrator/asociat la trei societati din Bucuresti si Pitesti, toate trei beneficiare de finantari PHARE, invinuitul Adrian Negru a folosit documente si declaratii false sau inexacte pentru obtinerea unor fonduri comunitare in cuantum de peste 196.000 de euro. Ca responsabil de proiect, invinuitul a schimbat destinatia finantarilor nerambursabile, contrar prevederilor legale”.
Cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii, mai sustine in incheiere comunicatul PNA. Numai ca Adrian Negru nu se mai afla in tara, ci prin Germania. Toate ilegalitatile facute, atat pentru obtinerea finantarii, cat si cu suma in sine (de aproape 200.000 de euro), nu le-a facut de unul singur. De altfel rudele sale din Pitesti (o familie de medici respectabili) au declarat: „La vremea respectiva Adrian Negru va face dezvaluiri socante. Deocamdata Adrian Negru isi trateaza mama, bolnava de Altzheimer, in Germania. Mai mult ca sigur Adrian Negru este doar o victima in aceasta afacere cu finantari PHARE. Va veni insa timpul cand sa poata spune adevarul”. Mai trebuie adaugat si faptul ca, potrivit unor surse, initiatorul proiectului de reconversie profesionala a fost Vacaroiu jr., asociatii fiind doar niste executanti si atat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă