Cutremurul penal la care asistăm este răspunsul pe care justiția îl dă PSD (el fiind pe cale să înhațe puterea), dar și întregii clase politice. Este însă indirect și un mesaj transmis electoratului.
Cutremurul penal care zguduie clasa politică și demolează rând pe rând centri de putere se vrea semnalul că trâmbițatul „sfârșit de epocă“ este o promisiune fără acoperire. Frenezia anchetelor-șoc, devoalarea unor zone de adevărată și grandioasă corupție și trafic de influență, unele palpabile și pe înțelesul poporanului de rând, numele grele vizate de procurori dincolo de culoarea politică, duritatea unor condamnări sunt ca o demonstrație în forță că tăvălugul justițiar nu se va lăsa oprit după alegerile prezidențiale. Nu este întâmplător că lupta anticorupție și-a turat motoarele în ultimul an și mai ales în această perioadă de maximă tensiune electorală. Cred că este și un soi de panică în fața perspectivei sumbre ca PSD să acapareze întreaga putere și să-și pună în aplicare proiectul de strivire a independenței justiției.
Pe fond, așa cum s-a văzut și s-a tot spus în ultimii ani, bătălia se dă pe blocarea justiției. Asta înseamnă „debăsificarea“ anunțată de Ponta. Restul e fumigenă. Sistemul știe bine asta, procurorii și judecătorii au înțeles de mult miza, au interpretat corect mesajele și amenințările lansate de Ponta și de baroni, presiunile la scenă deschisă ale Antenei 3. Ceea ce se întâmplă acum este răspunsul justiției, care, chiar cu riscul de a fi acuzată că a devenit actor în campania electorală, dă un avertisment dur. În primul rând, pentru Ponta și PSD, percepuți ca principalul risc, dar și pentru ceilalți actori politici, indiferent de tabără. Vedem că loviturile aplicate sunt transpartinice și vizează personaje cu greutate din PSD, de la Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Dan Șova etc., dar se apropie periculos și de zona Udrea-Cocoș (dosarul Microsoft). Deschiderea unor fronturi de luptă atât de diverse, dimensiunea și rezonanța acestora vor face dificilă închiderea dosarelor, schimbarea procurorilor DNA care lucrează la ele sau a judecătorilor la care vor ajunge procesele.