12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFermierii nu se tem de vremea rea

Fermierii nu se tem de vremea rea

Temperaturi reci pentru această perioadă a anului, cer noros cu ploi în averse şi, la munte, chiar ninsoare. Aşa arată starea vremii chiar în perioada în care au loc însămânţări. Pentru că a fost frig şi în aprilie, porumbul e deja întârziat cu două săptămâni, iar vegetaţia care a apărut este palidă şi lipsită de clorofilă, spun reprezentanţii agricultorilor. Cu toate acestea, fermierii privesc cu optimism anul agricol. “Aici, în sud-est, nu există nici un pericol, ba dimpotrivă, ploile fac bine,” spune Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, care are fermă în Ilfov.

E drept că în zonele în care a fost mai frig s-au întârziat lucrările la grâu şi porumb, dar deocamdată nu există motive de îngrijorare. “Au mai fost zăpezi în mai, nu cred că sunt foarte afectate culturile agricole,” spune Sitaru. Totuşi, scăderea temperaturilor sub zero grade ar compromite culturile, pentru că seminţele s-ar strica şi n-ar mai răsări plante. Temperatura optimă ar trebui să fie, în momentul însămânţării, de cinci-şase grade, spune preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae.

În opinia lui Sitaru, însă, recoltele depind în mare măsură de acţiunile producătorilor. “Trebuie să fim şi noi, agricultorii, mai atenţi la bolile care apar la cereale din cauza temperaturilor scăzute şi să aplicăm tratamentele cerute” în asfel de situaţii, explică el.

Preşedintele LAPAR priveşte cu optimism recoltele din acest an şi speră că agricultorii români vor putea exporta mai mult anul acesta, mai ales că preţul cerealelor este în creştere pe plan mondial. De altfel, şi principalii agricultori din ţară spuneau recent că se aşteaptă la producţii mari şi la menţinerea preţurilor ridicate, date fiind cotaţiile la bursele internaţionale de mărfuri.

Nici cultivatorii de pomi fructiferi nu par foarte îngrijoraţi de vremea rea. Adrian Oprea, care are un hectar de livadă de meri în Voineşti, judeţul Dâmboviţa, spune că “mărul se adaptează şi la condiţii climatice mai grele”. În plus, pentru merii Golden, pe care Oprea îi cultivă, nu e nici o problemă, pentru că aceştia înfloresc mai târziu. Pentru celelalte soiuri, problema este ploaia, pentru că nu-i lasă pe cultivatori să stropească pomii la fiecare şapte-opt zile, aşa cum ar trebui în această perioadă. Totuşi, pomicultorul este optimist că va avea o recoltă bună la toamnă.

Vremea rece şi ninsorile nu vor produce un dezastru în agricultură, spun şi specialiştii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Ei spun că recoltele vor fi afectate în mare măsură doar dacă temperaturile vor scădea şi mai mult. De asemenea, temperaturile reci nu vor influenţa nici creşterea animalelor. Prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj, Adrian Oros, spune că singura ipoteză în care creşterea animalelor ar putea fi influenţată ar fi scenariul în care, din cauza frigului, ar scădea cantitatea de furaje. Astfel, furajele ar deveni mai scumpe, prin jocul cererii şi al ofertei, iar, astfel, ar creşte şi preţul pentru fiecare kilogram de carne obţinut de fermierii români.

Vremea se îmbunătăţeşte

Optimismul agricultorilor este confirmat şi de meteorologi. Vremea va începe să se încălzească în următoarele zile şi nu mai sunt aşteptate zile atât de răcoroase ca până acum. În jurul datei de 20 mai, temperaturile vor ajunge până la 25 de grade, valori normale pentru luna mai, spune Directorul Autoritătii Naţionale pentru Meteorologie (ANM). Mai mult, prognoza pentru următoarele luni arată că temperaturile şi cantităţile de precipitaţii se vor încadra în mediile multianuale.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă