22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialFabrica Interoil Oradea, victima afacerilor cu terenuri

Fabrica Interoil Oradea, victima afacerilor cu terenuri

» Angajatii de la fabrica de ulei din Oradea acuza conducerea ca a inchis unitatea pentru a vinde terenul evaluat la 15 milioane de euro

Sindicalistii de la Interoil Oradea acuza conducerea Bunge Romania, compania care detine fabrica, ca a decis sa inchida unitatea ca sa vanda terenul si activele fabricii, care ar fi evaluate la un pret de aproape 15 ori mai mare decat pretul de achizitie.
Bunge Romania a anuntat in luna iulie ca va inchide fabrica de la Oradea ca urmare a costurilor mari de productie si a vechimii fabricii, care pentru modernizare ar avea nevoie de investitii foarte mari. Productia de ulei urmeaza sa fie absorbita, incepand cu 1 septembrie, de fabrica Unirea de la Iasi si de fabrica de la Martfu Ungaria.
Tot la inceputul lunii trecute, patronatul a anuntat ca cei 195 de angajati vor fi sprijiniti sa isi gaseasca noi locuri de munca si ca se poarta discutii cu privire la salariile compensatorii.
Ieri, sindicalistii de la Interoil au declarat ca nu au ajuns la o intelegere cu privire la salariile compensatorii si ca firma urmareste un castig rapid prin vanzarea celor 7,5 hectare de teren si ale activelor. "Cele sase salarii compensatorii oferite de ei sunt de neacceptat. Nu au fost de buna credinta atunci cand am negociat contractul colectiv, iar cele 18 salarii pe care vor sa le dea celor pensionabili, printre care se afla si directorul, nu sunt legale", a declarat liderul de sindicat Pavel Maghiar. "Scopul lor a fost acela de a vinde terenul care este evaluat la 200 de euro metrul patrat. Fabrica au cumparat-o cu 1,6 milioane de euro si au mai investit in ea pentru retehnologizare, iar prin vanzarea terenului castiga 15 milioane. La fel au facut si cu fabrica de la Bucuresti. Au cumparat-o cu 2,3 milioane de dolari, au inchis-o si au vandut terenul cu 30 de milioane de euro", a precizat liderul de sindicat. Potrivit aceleiasi surse, incepand cu anul 2005, Bunge a retras banii alocati investitiilor in fabrica oradeana.
Reprezentantii Interoil au refuzat sa faca vreun comentariu, pe motiv ca doar directorul Bunge Romania, Michael Whitney, poate sa ofere informatii, insa acesta nu este in tara.

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă