22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialExporturile Germaniei scad puternic, iar previziunile sunt sumbre

Exporturile Germaniei scad puternic, iar previziunile sunt sumbre

Rezistenţa Germaniei la criza datoriilor pare să cedeze, după ce exporturile au înregistrat în octombrie cea mai mare scădere din ulltimele şase luni, în timp ce banca centrală a revizuit prognoza de creştere economică pentru anul următor de la 1,8% la 0,6%, scrie Reuters şi Mediafax.

Multe state din zona euro sunt în pericol de a intra în recesiune până la sfârşitul anului, iar ritmul economiei Germaniei va încetini de asemenea, arată un raport anual al Ministerului Economiei.

Bundesbank a revizuit prognoza de creştere economică la o treime faţă de cât anticipa în urmă cu şase luni şi sub estimarea de 1% înaintată de guvern.

“Criza finanţelor publice din mai multe state ale zonei euro, incertitudinile care rezultă din aceasta şi încetinirea economică generalizată pun presiune pe activitatea economică din Germania”, potrivit băncii centrale.

Cu o creştere de 3% în acest an, cea mai mare economie a zonei euro a reprezentat un centru de stabilitate într-o regiune afectată de criza datoriilor.

Liderii statelor europene, mai puţin Marea Britanie au convenit vineri o integrare fiscală mai puternică, cu reguli bugetare mai stricte.

Chiar dacă statele UE găsesc modalităţi de a rezolva problemele imediate, membrii zonei euro se confruntă cu ani de austeritate şi creştere scăzută, lăsând Germania fără cerere pentru export, dependentă de pieţele emergente şi consumul intern.

Potrivit datelor ministerului, exporturile au scăzut cu 3,6% în octombrie, faţă de septembrie, cel mai mare declin începând cu aprilie. Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un declin de numai 1%.

Importurile au înregistrat, de asemenea, cea mai mare scădere din ultimele şase luni, de 1%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,5%.

Cele mai citite

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă